Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Κοκκινοπά Μαυρομάτικα Φασόλια με Ρύζι

Υλικά:

  • 1/2 πακετάκι φασόλια μαυρομάτικα

  • μερικά κλωναράκια σέλινο

  • μερικά κλωναράκια ρόκας

  • λίγα αγριόχορτα (προαιρετικά, εγώ έβαλα από τον κήπο μου)

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • μισό πακετάκι πουμαρό

  • 1 πακέτο ρύζι .

  • ελαιόλαδο

  • αλάτι, πιπέρι,

  • κάρυ και τζίντζερ (ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλετε)


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα φασόλια σε νερό για περίπου 2 ώρες να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζουμε να βράσουν σε μία μέτρια κατσαρολίτσα. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, μαζί με το ελαιόλαδο, το πουμαρό και τα μπαχαρικά μας. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν. Μετά βράζουμε το ρύζι μας, όπως λέει η συσκευασία του. Μόλις γίνει, το σουρώνουμε και σερβίρουμε σε πιάτο. Από πάνω βάζουμε τα κοκκινοπά μαυρομάτικα και είναι έτοιμο=)

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Πουρές Ρέβας

Υλικά:
1 ρέβα
ελαιόλαδο
μερικά μανιταράκια (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε την ρέβα μαζί με τα μανιτάρια να βράσουν. Μόλις βράσουν τα πολτωποιούμε στο μπλέντερ. Μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλουμε και ανακατεύουμε καλά. Είναι ωραίο και διαφορετικό συνοδευτικό και ταιριάζει πολύ μαζί με φρυγανισμένο ψωμάκι.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Κινόα με Λαχανικά (κάτι σαν ρυζότο) από την Άλκηστη

Υλικά:

Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Σκόρδο ψιλοκομμένο

1ποτήρι κινόα

2 ποτήρια νερό

Λευκό κρασί

Κάρυ

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

1 κουταλιά φυτικό βούτυρο

3 φυλλαράκια δάφνης

Αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέσα σε μία κατσαρόλα μέχρι να φύγει η σπιρτάδα του. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο για ένα λεπτό να μην καεί. Κατόπιν
προσθ
έτουμε την κινόα και την θωρακίζουμε στα αρώματα του κρεμμυδιού και του σκόρδου σωτάροντας την και αυτήν λίγο με το ελαιόλαδο για ένα με δύο λεπτά.
Μετά σβήνουμε με το κρασί το αφήνουμε να εξατμηστούν οι αλκοόλες του ώστε να μην πικρίζει. Ρίχνουμε και τα μυροδικά μας δάφνη-κάρυ και τέλος προσθέτουμε το νεράκι μας και το βούτυρο ανακανευούμε μια τελευταία φορά.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για όσο χρειαστεί να πιει όλο το νεράκι.

Στην παραπάνω διαδικασία μπορούμε στην αρχή να προσθέσουμε οτι λαχανικά μας αρέσουν π.χ. πράσσο, μανιτάρια, πιπεριές ακόμα και ντοματίνια. Εγώ πρόσθεσα ντοματοπιπεριές, μανιτάρια και αρακά.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ντοματοκεφτέδες (δεύτερο επεισόδιο)

Υλικά

200 γρ ρύζι

3 ώριμες κόκκινες τομάτες

1 μέτριο κρεμμύδι

200 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά

αλάτι, πιπέρι, κύμινο

λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το ρύζι μας καλά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει.

2. Τρίβουμε την τομάτα και το κρεμμύδι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

3. Στις ήδη τριμμένες τομάτες και κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα τικ κύμινο και ανακατεύουμε.

4. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το βρασμένο ρύζι και στη συνέχεια την τριμμένη φρυγανιά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

5. Όσο ανακατεύουμε, το μείγμα μας μετατρέπεται σε μαλακή ζύμη την οποία έπειτα πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα οποία τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Γεμιστές Σελινόριζες με Λαχανικά

Υλικά:
10 μέτριες σελινόριζες
2 ψιλοκομμένα καρότα
2 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
των χυμό δύο λεμονιών
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι λάδι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. αρακά
αλάτι, πιπέρι, κάρυ ή όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει


Εκτέλεση:
Βράζουμε τις σελινόριζες σε νερό, μαζί με το χυμό ενός λεμονιού. Αφού μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το νερό και τις κόβουμε στην μέση, κάνοντας με ένα κουταλάκι μια λακκουβίτσα στο κάθε κομμάτι. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το κάρυ. Μόλις ψηθούν, προσθέτουμε τον αρακά. Γεμίζουμε τις λακκουβίτσες με τα υλικά και τις τοποθετούμε σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και το χυμό του άλλου λεμονιού. Τις σκεπάζουμε με λαδόκολα, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά.


Η συνταγή είναι από το βιβλίο: Εδεσματολόγιον Σμύρνης, εκδόσεις Κοχλίας


Εμείς βράσαμε μερικά παραπάνω υλικά για την γέμιση τα οποία συνοδέψαμε με λίγο ρύζι στο ζουμάκι των σελινόριζων που περίσεψε και ήταν πεντανόστιμα. Καλή σας όρεξη =)

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Noodles με λαχανικά και wakame φύκια

Υλικά:
1 πακετάκι νούντλς*
μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντοματοπιπεριά ψιλοκομμένη
2-3 κλωναράκια άνηθου ψιλοκομμένο
σόγια σος
ελαιόλαδο
μερικά φύκια wakame**
πιπέρι, κύμινο, κάρυ (ή όποιο άλλο μπαχαρικό πιστεύετε ότι ταιριάζει)


Εκτέλεση:
Παίρνουμε μερικά wakame φύκια και τα βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Μετά, σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα αφήνουμε να τσιγαριστεί. Μόλις τσιγαριστεί λίγο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά μας μαζί με τα φύκια, τα κάνουμε μερικές βόλτες και προσθέτουμε τη σόγια σος, τα μπαχαρικά μας και νερό. (Καλύτερα να μην βάλετε αλάτι, γιατί η σόγια σος είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της, και τα φύκια δίνουν μία πιο αλμυρή γεύση). Τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνουμε και τα νουντλς. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 3-4 λεπτά ακόμη.
.
*Τα νουντλς που χρησιμοποίησα λέγονται: Wok Noodles Asia και τα πήρα από το κατάστημα βιολογικών ειδών της γειτονιάς μου
** Τα wakame φύκια, τα βρήκα σε ένα κατάστημα με ιαπωνικά και ασιατικά είδη διατροφής στο κέντρο των Αθηνών όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ας αφήσει μήνυμα =)

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ντάκος με Ρεβύθια

Υλικά:
1 ντάκος Κρητικός
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
μία χουφτίτσα ρεβύθια
2-3 μανιτάρια ψιλοκομμένα
μία ντοματοπιπεριά (Φλωρίνης) ψιλοκομμένη
μία κουτ. του γλυκού ντοματοπελτές
αλάτι, πιπέρι,
κάρυ ή κύμινο
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα ρεβύθια σε νερό για να φουσκώσουν, αποβραδίς. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε να βράσουν, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε, όλα τα υλικά (εκτός από τον ντάκο) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, όταν γίνουν πρέπει να περισσεύει λίγο ζουμάκι να μην έχει εξατμιστεί όλο. Τέλος, παίρνουμε τον ντάκο και τον περιχύνουμε με το μείγμα μας =).

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Ντοματοκεφτέδες (πρώτο επεισόδιο)

Υλικά
3 ώριμες κόκκινες τομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
400 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά
1 κλωναράκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
βιολογικός κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Περνάμε εναλλάξ τις τομάτες, τα κρεμμύδια και τον κύβο (προαιρετικά) από το μπλέντερ και τα βάζουμε σ' ένα βαθύ μπολ.
2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
3. Ρίχνουμε στο μείγμα μας την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μία εύπλαστη ζύμη.
4. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Συμβουλή: Ανάλογα με το πόσο "σφιχτή" ή "νερουλή" είναι η ζύμη μας, επιλέγουμε αν θα χρειαστεί να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη φρυγανιά απ' ό,τι υπολογίσαμε αρχικά

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Κουνουπίδι στα Κάρβουνα

Υλικά:
τις φουντίτσες από ένα κουνουπίδι
μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια
μαϊντανός
λίγη μουστάρδα
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πέρνουμε τις φουντίτσες του κουνουπιδιού και τα μανιτάρια, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε τη μουστάρδα, με το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Μετά, βάζουμε σε ένα αλουμινόχαρτο το κουνουπίδι, με τα μανιτάρια και το μαϊντανό και περιχύνουμε τη σάλτσα μας. Κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο για να μην στάζει (αν χρειαστεί βάζουμε παραπάνω στρώσεις). Αφήνουμε να ψηθούν είτε πάνω στη σχάρα, είτε στη θράκα.

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Ψητά Μανιτάρια με Φασόλια

Υλικά:
200 γρ. φασόλια χάντρες μουλιασμένα
ένα μέτριο κρεμμύδι
1 τοματοπιπεριά (Φλωρίνης)
ελαιόλαδο
κύμινο
αλάτι
μανιτάρια αγαρικά (όσα πάρει)
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις χάντρες να βράσουν σε μία κατσαρόλα μαζί με νερό. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε το κρεμμύδι, την ντοματοπιπεριά, αλάτι, κύμινο και αν θέλουμε και κάποιο άλλο μπαχαρικό ή συστατικό, μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να "δέσει" το φαγητό.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα βάζουμε στην σχάρα. Τα ψήνουμε και από τις δύο πλευρές. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα (αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ή και αλάτι*) και μέσα τους βάζουμε το μείγμα με τα φασόλια.
*εναλακτικά πριν ψήσουμε τα μανιτάρια μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο λάδι και αλάτι.