Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Καροτόσουπα

Υλικά:
5-6 καρότα ξεφλουδισμένα (αν είναι βιολογικά δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε)
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μερικά μανιτάρια
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
βιολογικός κύβος λαχανικών

Εκτέλεση:

Βάζουμε το πράσο και το κρεμμύδι μαζί με λίγο νερό να μαλακώσουν (εναλλακτικά μπορούμε να τα τσιγαρίσουμε με ελαιόλαδο). Προσθέτουμε τον βιολογικό κύβο λαχανικών και το αλάτι. Μετά προσθέτουμε, τα καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια, συμπληρώνουμε με νερό αρκετό ώστε να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν είναι μαλακά και έτοιμα, προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Μόλις ψιλοκρυώσει η σούπα μας, την περνάμε από το μπλέντερ και σερβίρουμε. Στο σερβίρισμα μπορούμε να τρίψουμε λίγο πιπέρι.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Φυτρο-Σαλάτα άλφα άλφα

Υλικά:
Φύτρα άλφα άλφα
ωμό σπανάκι
πιπεριά Φλωρίνης (ντοματοπιπεριά)
ωμό κουνουπιδάκι
λίγα κλωναράκια άνηθου
μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουτ. γλυκού μουστάρδα
χυμό λεμονιού (ή λίγο ξύδι)
λίγο αλάτι προαιρετικά


Εκτέλεση:
Πλένουμε, κόβουμε όλα τα υλικά μας και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, με τη μουστάρδα και το λεμόνι, σε ένα ποτήρι όσο πιο καλά μπορούμε και περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμο =).

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Ρεβύθια Σούπα

Υλικά:
2 κούπες ρεβύθια
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2-3 κουταλές της σούπας αλεύρι
1 μεγάλο λεμόνι
μαγειρική σόδα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με μπόλικο νεράκι και λίγη μαγειρική σόδα, όλο το βράδυ για να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό, σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα βάζουμε κι αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας, προσθέτοντας το αλάτι και τα αφήνουμε να να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν όλα τα υλικά, στίβουμε το λεμόνι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σούπα να "ξεκουραστεί" πριν την φάμε.

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ωμοφαγική Σαλατο-Νοστιμιά με Φύτρα Άλφα Άλφα

Υλικά:
μερικές φουντίτσες από μπρόκολο*
μερικές φουντίτσες από κουνουπίδι*
5-6 μανιτάρια διαφόρων ειδών ψιλοκομμένα (agaricus, πλευρώτους και ό,τι άλλο σας αρέσει)
3-4 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες
μερικά φύτρα άλφα άλφα
1-2 κουτ. σούπας κάπαρη
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουτ. γλυκού μουστάρδα
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα μπολ. Σε μία κούπα ανακατεύουε το ελαιόλαδο, με τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα λαχανικά μας. Στη συνέχεια βάζουμε την κάπαρη, τα φύτρα άλφα άλφα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
*είναι πολύ πιο νόστιμα όταν είναι βιολογικά

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Απόπειρα για Πάστα Ελιάς


Υλικά:
10 ελιές
2 κουτ. γλυκού κάπαρη
1 πιπεριά πράσινη γλυκειά (κέρατο)
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμυδάκι

Εκτέλεση:
Βγάζουμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις βάζουμε στο μπλέντερ/μούλτι* μαζί με την κάπαρη, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι και την πράσινη πιπεριά από την οποία έχουμε βγάλει το κοτσάνι και τα σπόρια. Σερβίρουμε πάνω σε (φρυγανισμένο) ψωμί.
*αν έχετε μηχανή του πουρέ, χρησιμοποιήστε αυτή

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Κοκκινιστό Κεμπάπ Σόγιας με Κινόα

Από τις συνταγές του Ευριπίδη.

Υλικά:
500 γρ. κεμπάπ σόγιας
2 κρεμμύδια
ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά (ντοματοπιπεριά, Φλωρίνης σε ροδέλες)
1 πράσσινη πιπεριά [κέρατο, σε ροδέλες (προαιρετικά)]
500 γρ. κόκκινη σάλτσα
2 ξυλάκια κανέλα
5 μπαχάρια
2 ξυλάκια γαρύφαλλο (μπορούν να μπουν έως 5, είναι θέμα γεύσεων)
1-2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 πρέζες κόκκινο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κουτ. του γλυκού αλάτι

Για την Κινόα:
2 κούπες κινόα
αλάτι
βιολογικός κύβος λαχανικών (προαιρετικά)



Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν σε λίγο ελαιόλαδο (ή ρίχνουμε και λίγο νερό για να μαλακώσουν και όχι να τσιγαριστούν). Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κόκκινη σάλτσα, νερό και το κεμπάπ. Ρίχνουμε επίσης τα μπαχαρικά μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Εικοσι λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος προσθέτουμε τα καρότα και δέκα λεπτά πριν, την πιπεριά.
Σημείωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσέχουμε να μην σωθεί το νερό μας προσθέτοντας κι άλλο, όταν δούμε ότι χρειάζεται.


Για την Κινόα:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κούπες κινόα μαζί με 6 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι και τον βιολογικό κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να πιει το ζουμάκι της (περίπου 15-20 λεπτά). Τέλος, σερβίρουμε σε ένα πιάτιο την κινόα μαζί με το κεμπάπ σόγιας.