Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μελιτζάνες "Βεντάλιες"

Υλικά:
2 κρεμμύδια
μελιτζάνες (όσες χορούν στο ταψάκι σας, υπολογίστε ότι μία μελιτζάνα κόβετε στα δύο οπότε πιάνει τον διπλάσιο χώρο)
ντομάτες (αρκετές για να γεμίσουν τα κενά από τις "βεντάλιες"
λαχανικά: όπως κολοκυθάκια, ελιές, πιπεριές ή ό,τι άλλο θέλετε ή έχετε
Αρωματικά κηπευτικά: όπως άνηθο, κόλιανδρο ή ό,τι άλλο θέλετε ή έχετε
2-3 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
μπαχαρικά
σκόρδα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Η εκτέλεση της "βεντάλιας". Πλένετε τις μελιτζάνες και αποκόπτετε και τις δύο άκρες. Τις χωρίζετε στα δύο κατά μήκος. Βάζετε κάθε κομμάτι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβετε κατά μήκος σε φέτες φθάνοντας μέχρι 1 με 2 εκατοστά από την άκρη του κοτσανιού. Στη συνέχεια αλατίζετε ανάμεσα από τα ανοίγματα που δημιουργήσατε.
Η ετοιμασία της ντομάτας. Χωρίζετε αξεφλούδιστες ντομάτες καθέτως στα δύο και βγάζετε το κοτσάνι τους. Κόβετε προσεκτικά το κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες που να χωρούν στα ανοίγματα της "βεντάλιας".
Ξεπλένετε τις μελιτζάνες από το αλάτι. Και προχωράτε στο γέμισμα της "βεντάλιας". Χώνετε τις φέτες της ντομάτας μέσα στα ανοίγματα της "βεντάλιας". Εκτός απο την ωραία και πρωτότυπη εμφάνιση, αυτή η τοποθέτηση εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανάμιξη των γεύσεων των δύο λαχανικών με ελάχιστη απώλεια υγρών κατά το μαγείρεμα.
Η τοποθέτηση. Αλείφετε ένα ρηχό πυράντοχο σκεύος με λάδι και βάζετε μια στρώση αρωματκά κηπευτικά. (Εγώ έβαλα λεπτοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα και άνηθο). Σηκώνετε τις "βεντάλιες" και τις βάζετε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (δηλαδή η λευκή πλευρά της μελιτζάνας να ακουμπάει πάνω στα κηπευτικά). Τις βάζετε στριμωχτά χωρίς όμως να πιέζονται υπερβολικά.
Προσθήκη άλλων λαχανικών. Γεμίζετε τα κενά ανάμεσα στις "βεντάλιες" με άλλα λαχανικά. (Εγώ έβαλα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μπορείτε όμως να βάλετε όποιο λαχανικό θέλετε, από αγκιναροκαρδιές και ελιές, πιπεριές ή ό,τι άλλο θέλετε). Απλώνετε από πάνω άλλη μια στρώση κομμένα κρεμύδια και σκόρδια και πιέζετε ελαφρά τα υλικά. Χώνετε 2 με 3 φύλλα δάφνης ανάμεσα στις "βεντάλιες" και σκορπίζετε από πάνω ανάμικρα βότανα και σπόρους κολιάνδρου και αν θέλετε μερικά μπαχαρικά. Τέλος, ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Έλεγχος ψησίματος. Σκεπάζετε το κεραμικό σκεύος με αλουμινόχαρτο (γράφει η συνταγή, εγώ μετά έβαλα λαδόκολλα όπως πρότεινε ένας αναγνώστης των χορτοσυνταγών) και το βάζετε με πολύ καυτό φούρνο, προθερμασμένο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Δοκιμάζετε αν έγιναν, τρυπώντας τη χοντρή άκρη κάθε "βεντάλιας" προς το κοτσάνι με μυτερό μαχαίρι.

Συνταγή από το βιβλίο: Η καλή κουζίνα ~ Λαχανικά, από τους Συντάκτες των βιβλίων TIME ~ LIFE εκδόσεις Τερζόπουλος

1 σχόλιο:

Kariatida είπε...

Σαν παραλλαγή, πρόσθεσα τριμμένη στον τρίφτη φέτα ανάμεσα στα φύλλα της βεντάλιας και έδωσε μία πιο αλμυρή χροιά στην συνταγή :).