Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ



ΥΛΙΚΑ:


  • 220 γρ. Μαγιά φρέσκια (σε κύβο)

  • 3 κιλά αλεύρι σκληρό (κατά προτίμηση Robbin Hood ή Αγίου Γεωργίου)

  • 300 γρ. φυτίνη

  • 750 γρ. ζάχαρη

  • 600 ml γάλα εβαπορέ, αραιωμένο (300 ml γάλα-300 ml νερό)

  • 6 + 1 αυγά

  • λίγο αλάτι

  • 3 κουταλάκια του γλυκού (κοφτά) μαχλέπι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) μαστίχα σε σκόνη

  • ξύσμα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

(Θα τη χωρίσω σε στάδια για μεγαλύτερη ευκολία)



  1. Λιώνουμε τη μαγιά με 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, κάνουμε έναν πηχτό πολτό με 1/2 κιλό από το αλεύρι και το αφήνουμε για μία ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει.

  2. Στη συνέχεια, στο υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε, κάνουμε μία "λακκούβα" στη μέση και ρίχνουμε μέσα τον πολτό (από το στάδιο 1).

  3. Σε ένα μπολ ξεχωριστά, χτυπάμε τα 6 αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το γάλα βρασμένο και πολύ καυτό. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα από το στάδιο 2.Λιώνουμε τη φυτίνη, έτσι ώστε να γίνει λάδι αλλά προσέχουμε να μην κάψει.

  4. Κατόπιν, αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα, βάζοντας τα χέρια μας στο λάδι (από το στάδιο 4) συνέχεια μέχρι να τελειώσει, πολύ καλά.

  5. Αφού ζυμώσουμε καλά, αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" και να φουσκώσει πολύ (1-2 ώρες).

  6. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη και πλάθουμε τα τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε πάλι για καμιά ώρα να φουσκώσουν.

  7. Έπειτα, σε ένα μπολ χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και νερό και αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε.

  8. Τέλος, ψήνουμε τα τσουρέκια στον αέρα, σε χαμηλή θερμοκρασία (150 βαθμούς). Επειδή φουσκώνουν πολύ στον φούρνο, καλώ θα ήταν να μπαίνουν για ψήσιμο ένα-ένα τα ταψιά, για να μην κολλήσουν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια η συνταγή σας για τσουρεκι........ σιγουρα θα την δοκιμασω!