Υλικά:
Για τα γιουβαρλάκια:
500 γρ. ρύζι
250 γρ φακή χονδρή (μισό σακουλάκι)
2 μεγάλα κρεμμύδια
τριμμένη φρυγανιά
αλεύρι για το πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
1 βιολογικό ζωμό λαχανικών
λάδι για τηγάνισμα
Για τη σούπα:
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
1 κρεμμύδι
1 1/2 κουταλιά φυτικό βούτυρο
1 βιολογικός ζωμός λαχανικών
1 καρότο
λιγα μανιτάρια agaricus (τα απλά λευκά)
λίγο σέληνο
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
Εκτέλεση:
Για τα γιουβαρλάκια:
1. Βάζουμε τη φακή στο μούσκιο όλο το βράδυ.
2. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και μία χούφτα αλάτι. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι για τα γιουβαρλάκια και το βράζουμε/σουρώνουμε κανονικά σαν πιλάφι και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Παίρνουμε τις μουλιασμένες φακές και σιγά σιγά τις περνάμε από το μπλέντερ μαζί με λίγο νερό κάθε φορά ώστε να γίνουν πολτός.
4. Τοποθετούμε τον πολτό της φακής σ' ένα μπολ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο (γιατί θα μπουν πολλά υλικά). Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, τον έναν ζωμό λαχανικών θρυμματισμένο, τα κρεμμύδια (αφού τα περάσουμε από μπλέντερ), κύμινο, πιπέρι, την τριμμένη φρυγανιά, μία χούφτα αλάτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα εύπλαστο ομοιογενές ζυμάρι.
5. Ζυμώνουμε και πλάθουμε γιουβαρλάκια σχετικά μεγάλα (ώστε να μην διαλυθούν αργότερα).
6. Βάζουμε λάδι τηγανίσματος σ' ένα τηγάνι (σχεδόν όσο θα βάζαμε για να τηγανίσουμε πατάτες) και το αφήνουμε να κάψει καλά. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα γιουβαρλάκια μας μέχρι να πάρουν το χρώμα της απαλής σοκολάτας.
(Σημείωση: Τα γιουβαρλάκια μετά το τηγάνισμα τρώγονται και σαν κεφτέδες. Μην περιμένετε να βάλετε όλα τα γιουβαρλάκια στη σούπα γιατί α) θα βγουν πολλά, και β) αν δεν υποκύψετε να φάτε τα μισά, θα σας τα φαν σίγουρα οι γύρω σας, βγαίνουν πεντανόστιμα).
Για τη σούπα:
7. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να γεμίσει πάνω από τη μισή κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον δεύτερο ζωμό λαχανικών, το κύμινο, το πιπέρι και μία χούφτα αλάτι και περιμένουμε να βράσει.
8. Στο μεταξύ, κόβουμε το καρότο σε πάρα πολύ μικρά κυβάκια, το σέληνο και το κρεμμύδι (μπορούμε να τα περάσουμε κι από το μπλέντερ). Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και φροντίζουμε να πασπαλίσουμε όσα γιουβαρλάκια μας έμειναν με αλεύρι.
9. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα υλικά μας, τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια και τις 2 κουταλιές ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (γύρω στα 15 λεπτά) και είναι έτοιμο.