Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά (για 4 άτομα) :
250 γρ. ρύζι για πιλάφι
½ κιλό μελιτζάνες σε μικρά κομματάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
αλατι
πίπερι
λάδι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ρύζι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Εχουμε βάλει τις μελιτζάνες με χοντρό αλάτι σε ένα τρυπητό. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας πάντα καλά. Προσθέτουμε νερό, περίπου 2 φορές τον όγκο του ρυζιού. Σιγοβράζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Ταιριάζει ο μαϊντανός, αλλά και ένα ποτήρι λευκό κρασί

Από τις συνταγές της Καθημερινής

Σαλάτα Φατούς (Σαλάτα του τσοπάνη)

Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: 20΄ περίπου

Υλικά (για 6 άτομα):
Για τη σαλάτα:
1 κιλό ώριμες, σφικτές ντομάτες, σε κύβους
4 μικρά αγγουράκια (κατά προτίμηση βιολογικά), με τη φλούδα τους, κομμένα πρώτα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε «μισοφέγγαρα»
1 μεγάλο κοκκινόφλουδο κρεμμύδι, σε κυβάκια
1 μεγάλη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 ματσάκια γλιστρίδα (μόνο τα φύλλα)
1/3 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χοντροκομμένος
τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια δυόσμο, χοντροκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνιαλάτι και πιπέρι

Για τα πιτάκια:
10 μικρές αραβικές πίτες
3 κουτ. σούπας ζαατάρ*
70 - 100 ml ελαιόλαδοαλάτι και πιπέρι


Διαδικασία:
Για τα πιτάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Κόβουμε οριζόντια κάθε πίτα με ένα μαχαίρι, για να κοπεί σε δύο δισκάκια. Αλείφουμε όλες τις πίτες και από τις δύο πλευρές με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με το ζαατάρ, αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα, σε μονή στρώση, και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν (θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε 2 - 3 δόσεις). Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε οκτώ τριγωνικές φέτες την καθεμία.
Για τη σαλάτα: Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας. Ανακατεύουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Γύρω από τη σαλάτα βάζουμε τα ψημένα πιτάκια και σερβίρουμε.

Το ξερατε;
Το ζαατάρ είναι ένα αρωματικό μείγμα από άσπρο και μαύρο σουσάμι, θυμάρι, αλάτι και το υπόξινο μπαχαρικό σουμάκι. Αξίζει να το αναζητήσουμε για να αποκτήσει η συνταγή αυθεντικές λιβανέζικες νότες. To βρίσκουμε έτοιμο σε μπαχαράδικα, όπως το Ελιξίριον, ο Μανδραγόρας και το Μπαχάρ. Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας ανακατεύοντας ίσες ποσότητες από τα καρυκεύματα αυτά.

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

Φυτρα Φακής Σαλάτα

Υλικά:
φακή
ντομάτα
φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
πιπέρι
λάδι
ρίγανη

Εκτέλεση:
Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.
• Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
•Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
• Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Σύσταση ανά 100 γρ. Θερμίδες:
105 Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Για την Σαλάτα:
Πλένετε τις ντομάτες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε μαζί με τις φακές σε ένα πιάτο και ρίχνετε από πάνω τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Ρίχνετε και λίγο λαδάκι και ανακατεύετε.