Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Κινέζικη Σαλάτα

Υλικά:
1 μικρή κονσέρβα φύτρα σόγιας
150 γρ. μπιζέλια βρασμένα
1 μέτρια ντομάτα, όχι πολύ ώριμη
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κουταλάκια λάδι
3 κουταλάκια ξύδι με αρωματικά χόρτα
αλάτι
πιπέρι
σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
2 κουταλάκια κέτσαπ
1/2 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη


Εκτέλεση:
Ανακατέψτε ξύδι, κέτσαπ, ζάχαρη, αλάπι, πιπέρι και σκόρδο. Προσθέστε τα φύτρα της σόγιας με το μισό υγρό της κονσέρβας και ανακατέψτε καλά. Στραγγίστε τα μπιζέλια και κόψτε την ντομάτα στα οκτώ. Ανακατέψτε την ντομάτα με τα μπιζέλια και τα φύτρα σόγιας. Προσθέστε αν χρειάζεται, αλάτι. Σκεπάστε τη σαλάτα και αφήστε τη να μείνει για 15 λεπτά τουλάχιστον. Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με μαϊντανό.

Μανιτάρια στο φούρνο






Μανιτάρια στο φούρνο


Υλικά
1 κιλό μανιτάρια
100γρ. τριμμένη γαλέτα
1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Ο χυμός ενός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια μέτριου μεγέθους, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας καλά. Με τη γαλέτα, το μαϊντανό και το λάδι κάνουμε μια πάστα την οποία αναμειγνύουμε με τα μανιτάρια. Απλώνουμε το υλικό σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Ταρτόρι - Ένας ουζομεζές από τη Νάουσα

Υλικά
400γρ μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψίχα)
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας ξίδι
2-4 σκελίδες σκόρδο
50γρ. καρύδι τριμμένο
λίγος δυόσμος
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε ένα μπολ με νερό για να μαλακώσει. Αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στο μίξερ. Έπειτα χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο και το δυόσμο και τα προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το αλάτι, το λάδι, και το ξύδι. Χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή. (Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγο καρύδι.)

Μία εναλλακτική εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε μία δροσιστική σούπα για το καλοκαίρι, αφού ετοιμάσουμε το μείγμα, το αραιώνουμε με λίγο νερό και προσθέτουμε ψιλοκομμένο αγγούρι και λίγο ξύδι.


Από τις συνταγές του: www.in.gr

Τζιάµ’ Π’λιάφ’ από την Κοζάνη

Υλικά
2 ποτήρια ρύζι
6 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
5 – 6 κουλούρες φιδέ
1 πρέζα αλάτι
3/4 φλιτζανιού λάδι
Κανέλα

Εκτέλεση
Βράζετε το νερό και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε το αλάτι, το ρύζι και 2 κουταλιές λάδι. Το ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα ενώ βράζει για 10 λεπτά. Όταν κοντεύει να βράσει το ρύζι και είναι ακόμη σπυρωτό, το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σε ένα τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο λάδι και το αφήνετε να κάψει καλά. Σπάτε με το χέρι τις φωλιές του φιδέ και το ρίχνετε. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι ο φιδές να πάρει καφέ χρώμα.
Ρίχνετε το λάδι και το φιδέ στο ρύζι και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για 2 ώρες ή μέχρι να εξατμιστεί το περισσευούμενο νερό.
Σερβίρετε ζεστό αφού πρώτα αναμίξετε με τη ζάχαρη και την κανέλα.

από τις συνταγές του: http://www.in.gr/

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Βλήτα Λαδερά

Υλικά:
1 κιλό βλήτα
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κρεμμύδι
2-3 κολοκυθάκια
3-4 ντομάτες
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε με λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, ρίχνουμς μετά τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, τα κολοκυθάκια κομμένα σε κομμάτια και τα βλήτα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν ώσπου να πιουν το νερό τους

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Σκορδαλιά με Λαχανικά σε Κουρκούτι (ή τηγανίτες)

Ευαγγελισμός ~ Κοίμηση της Θεοτόκου (25η Μαρτίου - 15 Αυγούστου)

Υλικά:

Κομμένα λαχανικά σε ροδέλες:
Μελιτζάνα
Κολοκυθάκι (ή όποιο άλλο θέλετε και είναι εντος εποχής)
Αλεύρι
Αλάτι

Σκορδαλιά:
Πατάτες
Σκόρδα
Αλάτι
Λάδι
Πιπέρι



Εκτέλεση:
Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Πλένετε τα λαχανικά και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους μετά τα κόβεται σε ροδέλες. Σε μπολάκι ανακατεύεται αλεύρι με αλάτι και νερό, αρκετό ώστε να δημιουργήσετε ένα παχύρευστο μείγμα (η ποσότητα είναι ανάλογη των υλικών σας και το πόσο πηχτό θέλετε το κουρκούτι σας), περνάτε από αυτό τα λαχανικά σας και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Αν πάλι δεν θέλετε να τηγανίσετε λαχανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουρκούτι (νερό με αλάτι και αλεύρι) σκέτο, πέρνοντας κουταλιές από αυτό και τηγανίζοντάς σας σε καυτό λάδι. Βέβαια μία πιο υγιεινή λύση είναι και να βάλετε τα λαχανικά σας στον ατμομάγειρα ή να τα φάτε ωμά, ανάλογα τι σας αρέσει και την έμπνευση της στιγμής.
Ξεφλουδίζετε και λιώνετε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ και προσθέτετε το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι (αν θέλετε βάζετε και άλλα μπαχαρικά τις αρεσκείας σας). Στον τρίφτη τρίβετε το σκόρδο και ανακατεύτε καλά. Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με ελιές ή κάπαρη.