Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Μακαρόνια με Μανιτάρια α λα Κύπρος

Υλικά:
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κιμά σόγιας
250 γρ. μικρά μανιτάρια
4 ώριμες μέτριες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
μερικά φύλλα βασιλικό
ελάχιστο θυμάρι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί άσπρο
1/2 κιλό μακαρόνια

Εκτέλεση:
Βράζετε τον κιμά σόγιας με λίγο νερό για 10 λεπτά. Σοτάρετε με το λάδι, το κρεμμύδι, ωσότου μαραθεί και προσθέτετε τον κιμά σόγιας και τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια. Τα σοτάρετε μαζί μερικά λεπτά. Πλένετε και κόβετε τις ντομάτες. Τις περνάτε από το μπλέντερ και τις προσθέτετε στον κιμά σόγιας. Προσθέτετε επίσης δύο κουταλάκια τσαγιού κοφτά αλάτι, λίγο πιπέρι, το βασιλικό, το θυμάρι και το κρασί.Αφήνετε τον κιμά σόγιας με τη σάλτσα να σιγοβράσει επί μία περίπου ώρα.
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό, με μια κουταλιά αλάτι και ρίχνετε ένα φλυτζάνι τσαγιού νερό κρύο. Τα στραγγίζετε, προσθέτετε ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, τα ανακατεύετε και τα βάζετε σε μια πιατέρα και ρίχνετε επάνω τη σάλτσα.

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009

Στιφάδο χορτοφάγων

{(για 4 άτομα)}

Υλικά:

1 κιλό κολοκυθάκια
1/2 κιλό κρεμμυδάκια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές ξίδι
1 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
2 δαφνόφυλλα
πιπέρι


Εκτέλεση:
Kόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κάθετα. Kαθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Πολτοποιούμε το σκόρδο. Στο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Tα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε την ντομάτα και 2 φλιτζάνια νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και πριν κατεβάσουμε το φαγητό ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Μανιταρόσουπα


Υλικά:
1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκια
1-2 κρεμμύδια
1 κύβο λαχανικών (βιολογικό)
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
ένα φλιτζάνι λευκό κρασί
λίγο μαϊντανό
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
3-4 κουταλιές της σούπας ρύζι
χυμό λεμονιού
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), τα μανιτάρια, τον κύβο, το μαϊντανό, το κρασί, το ταμπάσκο και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα. Όταν σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.




Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2009

Κουκιά με Ρύζι

Υλικά:



250 γρ. κουκιά
1 κούπα ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 βλαστάρι πράσο ψιλοκομμένο
μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια
έναν βιολογικό κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
πουμαρό
λάδιαλάτι
πιπέρι κύμινο (ή όποιο μπαχαρικό σας αρέσει)




Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κουκιά σε νερό να φουσκώσουν για πάνω από 8 ώρες. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα κουκιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Μετά προσθέτουμε τα λαχανικά, το πουμαρό, τα μπαχαρικά και το λαδι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε και το ρύζι.. και μόλις γίνει το ρύζι, έγινε και το φαγητό μας =Ρ. Αν θέλετε κατά το σερβίρισμα ρίξτε πάνω απ το πιάτο σας χυμό λεμονιού.

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009

Σελινόριζα


Υλικά:
Σελινόριζα
Χυμός λεμονιού
Λίγο βούτυρο (φυτικό)
αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε την σελινόριζα σε φέτες.
Στη συνέχεια, τη βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο, αρκετό χυμό λεμονιού, αλάτι και λίγο νερό (να μην το καλύψει). Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και το αφήνουμε να βράσει.