Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

Μπάμιες με πατάτες στον φούρνο

Υλικά:
1 κιλό μπάμιες
3 πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ώριμες
1 μάτσο μαϊντανός
1 φλυτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγο λεμόνι.

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις πλένουμε, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις αφήνουμε να στραγγίξουν στον ήλιο σε σουρωτήρι.
Τις ξεπλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε με πετσέτα ή χαρτί απορροφητικό και τις στρώνουμε στο ταψί.
Κόβουμε τις πατάτες, σε τέταρτα, αφού τις έχουμε καθαρίσει και πλύνει προηγούμενο και τις σκορπάμε και αυτές μέσα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 2 και κατόπιν σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Τα ρίχνουμε και αυτά στο ταψί με τις μπάμιες και τις πατάτες και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, ραντίζουμε με το λεμόνι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Μαυρομάτικα φασόλια με πλευρότους

Υλικά:
500 γρ. Μαυρόματικα φασόλια
300 γρ. Μανιτάρια πλευρότους ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ κουταλάκι ξερό θυμάρι
αλατοπίπερο
λάδι
μανιτάρια πλευρότους για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Αφήνετε τα φασόλια για μερικές ώρες στο νερό. Βάζετε τα φασόλια και τα μαντάρια σε μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό. Βράζετε για 2 λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να «σταθούν» για 1 ώρα, χωρίς να τα σουρώσετε.
Βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό για να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν, τα στραγγίζετε και τα αδειάζετε στο μείγμα με τα φασόλια μαζί με το θυμάρι, λίγο λάδι και το αλατοπίπερο. Βάζετε πάλι στη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Σκεπάζετε με λίγα μανιτάρια πλευρότους (αν τα χρησιμοποιήσετε) και σερβίρετε.

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Κουκιά Πλακί

Υλικά:
250 γρ. κουκιά
μερικές πατάτες κομμένες
10 ψιλοκομμένα μανιτάρια
3 κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα
μερικές ντομάτες ψιλοκομμένες ή
πουμαρό
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
ρίγανη, θυμάρι, κύμινο
λάδι
σουσάμι

Εκτέλεση:
Αφήνετε τα κουκιά να φουσκώσουν σε νερό για ένα βράδυ. Καθαρίζετε κόβετε τις πατάτες και τις βάζετε στον φούρνο. Ανακατεύετε τα κουκιά με τις πατάτες, τα κομμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Ρίχνετε επίσης λίγο λάδι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα δείτε ότι έγιναν οι πατάτες. Στο σερβίρισμα περιχύνετε με λίγο ωμό σουσάμι αν θέλετε.

Ντοματόπιτα ανοιχτή

Υλικά:
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
τα 2/3 από ένα φλυτζάνι φυτικό βούτυρο
1/2 φλυτζάνι παγωμένη σόδα
250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
4-5 ντομάτες μέτριες
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ με το αλάτι. Τρίβετε μέσα το βούτυρο και ραντίζετε το μίγμα με την σόδα. Μαζεύετε την ζύμη σε μια μπάλα, την ζυμώνετε, ελαφρά, και την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο.
Σοτάρετε τα μανιτάρια με το βούτυρο, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μερικές κουταλιές σούπας νερό. Τα βράζετε για μερικά λεπτά και ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανοίγετε την ζύμη σε χοντρό φύλλο και την στρώνετε σε ταψάκι. Βάζετε μέσα το μίγμα των μανιταριών και στην επιφάνεια τις φέτες ντομάτας κυκλικά κατά τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη. Τις περιχύνετε με λίγο βούτυρο λιωμένο και τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Ψήνετε την τάρτα ντομάτας, με μέτριο φούρνο, επί 50 λεπτά περίπου.

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008

Κολοκύθα με δεντρολίβανο και κρασί

Για 6-8 άτομα

Υλικά:
1 1/2 κιλό κολοκύθα
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, κατά προτίμηση φρέσκο, ψιλοκομμένο
3 φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
αλάτι
1-2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
κλωνάρια δεντρολίβανο για στόλισμα

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε την κολοκύθα, κόψτε τη στη μέση κατά μήκος και με κουτάλι αφαιρέστε τα σπόρια. Κόψτε τη σάρκα σε κυβακια 1 εκ.Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε το δεντρολίβανο, ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε το στη φωτιά για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε την κολοκύθα, το κρασί και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Το κρασί θα πρέπει σχεδόν να σκεπάζει την κολοκύθα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό.
Αφήστε την κολοκύθα να βράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να μαλακώσει και το ζουμί της να πυκνώσει σαν σιρόπι. Δοκιμάστεκαι βάλτε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Περιχύστε με το ξίδι, ανακατέψτε, βάλτε σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως, στολίζοντας με κλωνάρια δεντρολίβανο, αν θέλετε.

Από Βίγκαν Forum

Καναπεδάκια Λαχανικών

Υλικά:
12 φέτες φωμί από μπαγκέτα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
80 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Σκέπασμα με πιπεριές:
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
  • Σκέπασμα με ντομάτα και βασιλικό:
2 ώριμες ντομάτες
3 κουταλιές ψιλοκομμένος βασιλικός
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  • Για το σκέπασμα με τις πιπεριές:
Κόβετε όλες τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις ψληνετε σε ζεστό γκριλ, ώσπου να μαυρίσει η φλούδα τους και να αρχίσει να σκάει. Τις βάζετε σε σακουλάκι κουζίνας, για να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε. Κόβετε σε λωρίδες.
  • Για το σκέπασμα ντομάτας και βασιλικού:
Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και τις ανακατεύετε σε μπολ μαζί με τον βασιλικό και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε.

Ψήνετε το ψωμί, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και όσο είναι ακόμη ζεστό το τρίβετε μαζί με το σκόρδο. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Τακτοποιείτε τις λωρίδες πιπεριάς στις μισές φέτες ψωμιού και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό. Μοιράζετε το μίγμα με τις ντομάτες στις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού και σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: "Τί να μαγειρέψω στις γιορτές" Τεύχος 824, σειρά 2008, tv Ζαπινγκ

Μπαρμπουνοφάσουλα

Υλικά:
1 κιλό μπαρμπουνοφάσουλα (χάντρες)
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. ώριμες ντομάτες
3 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα φασόλια από τα τσόφλια τους (αν δεν είναι η εποχή τους, πάρτε δύο σακουλάκια κατεψυγμένα μπαρμπουνοφάσουλα). Πλύντε τα και αφήστε τα να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι και σωτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε τα φασόλια, γυρίστε τα μερικές φορές και ρίξτε τρία φλυτζάνια νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε τα φασόλια για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ πολτοποιήστε τις ντομάτες στο μπλέντερ και προσθέστε τες στα φασόλια μαζί με το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να γίνουν τα φασόλια και να εξατζιστούν τα υγρά. Εάν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό ακόμη.

Τρίτη, 27 Μαΐου 2008

Κιμάς Σόγιας με Λιωμένες Πατάτες στο Φούρνο

Υλικά:
1 κουτ. σούπας λάδι
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και κομμένες
1 κουτ. σούπας κομμένος μαϊντανός
500 γρ. κιμάς σόγιας
1 1/2 φλυτζ. τσαγιού κομμένες ντομάτες
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
4 φλυτζ. τσαγιού ζεστές λιωμένες πατάτες
μια πρέζα θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
λιωμένο φυτικό βούτυρο

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ναθμούς. Κάψτε το λάδι σ' ένα τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Ανακατέψτε και σοτάρετε για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τον κιμά σόγιας και το θυμάρι και ανακατέψτε καλά.
Συνεχείστε το μαγείρεμα για 5 ως 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε κάθε τόσο και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε τις ντομάτες και τον πελτέ. Μαγειρέψτε για 4 ως 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τις μισές λιωμένες πατάτες σ' ένα μεγάλο ταψί. Σκεπάστε τις με το μίγμα του κιμά σόγιας.
Απλώστε τις υπόλοιπες πατάτες πάνω στον κιμά σόγιας και ρίξτε από πάνω λίγο λιωμένο βούτυρο. Ψήστε στο φούρνο για 25 ως 30 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό. Αν σας μείνει μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε.

Κρέπα Μπανάνα

Νηστίσιμη Ζύμη για Κρέπες

Υλικά:
3-4 μπανάνες
ψιλοκομμένα ή κοπανισμένα αμύγδαλα
φουντούκια, καρύδια
σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση:
Μόλις γίνει η κρέπα απ την μία πλευρά, την γυρίζετε και την γεμίζετε με 3-4 κομμάτια απ την μπανάνα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς . Διπλώνετε την κρέπα στα δύο, την ψήνετε για λίγο ακόμη και μετά την βγάζετε. Την σερβίρετε χύνοντας σιρόπι σοκολάτας.

Caponata

Γλυκόξινη Σαλάτα με Μελιτζάνες

Υλικά:
750 γρ. μελιτζάνες
500 γρ. κολοκυθάκια
1 βολβός σέλερι μαζί με τα φύλλα του
3 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
750 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
αλάτι
200 ml κόκκινο κρασόξυδο
2 κουτ. κάπαρη ξεβγαλμένη καλά με νερό
2 κουτ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. γλ. ρίγανη ή μαντζουράνα
1 κουτ. φύλλα από από φρέσκο βασιλικό
125 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσια


Εκτέλεση:
Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες (πάχους 2,5 εκ.) και στη συνέχεια κόβετε κάθε φέτα σε κύβους. Κόβετε και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, καθαρίζετε το σέλερι και το κόβετε κι αυτό σε κύβους. Τα φύλλα τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τα κρατάτε στην άκρη.
Στη συνέχεια κόβετε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε μικρά μισοφέγγαρα. Βάζετε σε μία κατσαρόλα λάδι (περίπου ένα εκ. ύψος). Μόλις κάψει καλά ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε τους κύβους του σέλερι και τα κρεμμύδια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, αλατίζετε, προσθέτετε το κρασόξυδο, τη ζάχαρη, την κάπαρη, τα φύλλα απ' το σέλερι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη ή τη μαντζουράνα, τον φρέσκο βασιλικό και τις ελιές. Στο τέλος ρίχνετε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσουν οι ντομάτες και να γίνουν σάλτσα περίπου δηλαδή για 15 με 20 λεπτά.
Βγάζετε την σαλάτα απ' τη φωτιά και θα πρέπει να την σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείτε περίπου για 8 μέρες (λιγότερες μέρες αν ο καιρός είναι ζεστός), η γεύση της βελτιώνεται με τον χρόνο.

Η συνταγή αυτή είναι από τα αγαπημένα πιάτα της Σικελίας. Το "κλειδί" για να πετύχετε αυτή τη σαλάτα είναι να μπορέσετε να "ισορροπήσετε" το γλυκό και το ξινό που δίνουν την ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο πιάτο.
Η φωτογραφία είναι από την σελίδα: http://www.tonilydecker.com/gallery/caponata.jpg

Σάββατο, 24 Μαΐου 2008

Ajo Blanco Malaga

Υλικά:
125 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
3 φέτες χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
4 σκελίδες σκόρδο φρέσκες
4 κουτ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο με φρουτώδες άρωμα (αν βρείτε)
2 κουταλιές άσπρο κρασόξυδο
1 λίτρο πολύ παγωμένο νερό
1 μικρό τσαμπί άσπρα σταφύλια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
αλάτι

Εκτέλεση:
Κρατάτε στην άκρη 4 αμύγδαλα και βάζετε τα υπόλοιπα σε μιξεράκι μαζί με το ψωμί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το μισό παγωμένο νερό. Χτυπάτε να γίνουν πολτός και προσθέτετε σιγά σιγά νερό ώσπου να πετύχετε την πυκνότητα που θέλετε στη σούπα, η σούπα πρέπει να είναι απαλή, αλλά όχι αραιή.
Προσθέτετε στη συνέχεια το αλάτι και το κρασόξυδο. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα πριν τη σερβίρετε. Θα πρέπει να είναι πολύ παγωμένη όταν θα τη σερβίρεε. Τη μοιράζετε σε 4 μπολ, διακοσμείτε με 1 αμύγδαλο και τα στραφύλια.

Ισπανική Συνταγή.
Η συγκεκριμένη σούπα, προηγήθηκε στις διάσημης γκασπάτσο και φτιάχνετε με αμύγδαλα αντί για ντομάτες. Αρωματίζεται με άφθονο σκόρδο και είναι εξαιρετικά δροσιστική για μία ζεστή μέρα.

Η φωτογραφία είναι από: http://imgserv.ya.com/foros3.ya.com/pub/uploadedimg/p/5/i_1uw036lv7vwik_ml3mv75p.jpg

Φασολάκια Φρέσκα με Κιμά Σόγιας

Υλικά:
1/2 κιλό φασολάκια
1 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 ντομάτες
250 γρ. κιμά σόγιας
μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/3 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
κύμινο

Εκτέλεση:


Καθαρίζετε τα φασολάκια, τα πλένετε και τα στραγγίζετε. Τα βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν μαζί με ψιλοκομμένα μανιτάρια, ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά σας, την ζάχαρη και λίγο κρεμμυδάκι. Τα αφήνετε εκεί μέχρι να μαλακώσουν.

Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μαραίνετε σε λίγο νερό. Μόλις μαραθούν προσθέστε το λαδάκι. Προσθέστε επίσης και τον κιμά της σόγιας και ανακατέψτε μέχρι να πιει όλο του ζουμάκι. Ρίξτε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το αλατοπίπερο μαζί με το κύμινο και τα αφήνετε για 10-15 λεπτά.

Μόλις γίνουν τα φασολάκια και ο κιμάς, τα βάζετε σε μία πιατέλα και σερβίρετε.

Φακές Λαδερές με Λαχανικά

Υλικά:
1/2 κιλό φακές
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 καρότα
3 ντομάτες μέτριες
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί άσπρο
μαϊντανό
νερό
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές μέσα σε ένα τρυπητό. Τις αφήνετε να φουσκώσουν για 2-3 ώρες, μετά τις βάζετε να σιγοβράσουν για 1/2 ώρα μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό. Βάζετε τα κρεμμύδια να μαραθούν μαζί με λίγο νερό και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, ρίχνοντας και το κρασί.
Προσθέτετε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όλα αυτά τα υλικά μέσα στις φακές και συνεχίζετε το βράσιμο για 1/2 ώρα ακόμη. Τις σερβίρετε ζεστές σε βαθιά πιάτα.

Σέλινο Πουρέ

Υλικά:
1 σελινόριζα
3 μικρές πατάτες
1 μεγάλη κουταλιά φυτικό βούτυρο
1 χοντρό κρεμμύδι
2-3 φύλλα βασιλικού λυωμένα στο μπλέντερ
αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι γάλα βρώμης
κάπαρη για στόλισμα από πάνω (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τη σελινόριζα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κρεμμύδι και τις πατάτες κομμένα στα 4. Ρίχνουμε λίγο αλατισμένο νερό, αρκετό ώστε να σκεπάσει τα υλικά μας και βάζουμε και τα φύλλα του βασιλικού. Αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα και οι πατάτες. Μόλις βράσουν, στραγγίζουμε και ξαναβάζουμε στην φωτιά μαζί με το βούτυρο και το φυτικό μας γάλα, μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Κατόπιν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα περνάμε από την μηχανή του πουρέ ή τα λυώνουμε με το πιρούνι ή στο μπλέντερ μας.
Βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε από πάνω με την κάπαρη (προαιρετικά).

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008

Κρέπα με βύσσινα και ροδάκινα

Φτιάχνετε την Νηστίσιμη Ζύμη για Κρέπες

Υλικά:
25 γρ. φυτικό βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
1/2 κουταλάκι κανέλα
4 ροδάκινα κομμένα σε φέτες
125 γρ. βύσσινα καθαρισμένα
Αχνη

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε την ζάχαρη και μόλις διαλυθεί προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τα ροδάκινα και μετά από 4 λεπτά περίπου προσθέτουμε τα βύσσινα και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά να σιγοβράσουν.
Γεμίζουμε τις κρέπες, διπλώνουμε και πασπαλίζουμε με άχνη.

Από: http://www.hungry.gr/

Νηστίσιμη Ζύμη για Κρέπες

Υλικά
*Αλεύρι
*Νερό
*Αλάτι
*Πιπέρι
*Λάδι

Ετοιμασία
1. Βάζουμε τόσο νερό και αλεύρι ώστε ο χυλός μας να μην είναι πολύ πηχτός
2. Ζεσταίνουμε το τηγάνι, το λαδώνουμε ελάχιστα με ένα πινέλο και βάζουμε μια λεπτή στρώση χυλού. Μόλις ροδίσει από την μια πλευρά το γυρίζουμε από την άλλη.

*Αν πρόκειται για γλυκειά κρέπα αντί για αλάτι και πιπέρι, βάλτε λίγη καστανή ζάχαρη.


Από Vegan Forum

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008

Ρεβύθια με Ταχίνι

Υλικά:
1 κιλό ρεβύθια
1 κουταλιά ταχίνι
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
πιπέρι, αλάτι,
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό από το βράδυ για να μουσκέψουν. Την άλλη μέρα τα σουρώνουμε και τα τρίβουμε για να φύγουν τα φλούδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε καλά. Μετά τα στραγγίζουμε, βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με λίγο νερό.
Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα ρεβύθια, τ' ανακατεύουμε λίγο, μετά λιώνουμε το ταχίνι σε ένα πιάτο ή νεροπότηρο με νερό, το βάζουμε στην κατσαρόλα, το ανακατεύουμε λίγο προσθέτοντας το λάδι και άμα πάρει βράση, τραβάμε από τη φωτιά και τον σερβίρουμε σε σουπιέρα.
Συνοδεύεται με ελιές, ή με κρεμμύδι κομμένο.

Αγκινάρες με Αρακά Φρικασέ

Υλικά:
6 αγκινάρες
1/2 φλυτζάνι φυτικό βούτυρο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
άνηθο ψιλοκομμένο
1 κιλό αρακά
χυμό από 1 λεμόνι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε τις αγκινάρες. Τις χωρίζετε στη μέση και τις ρίχνετε αμέσως σε νερό με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια ωσότου μαραθούν. Ρίχνετε άνηθο και 1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλεύρι.
Ανακατεύετε το μείγμα και προσθέτετε τις αγκινάρες, τον αρακά, αφού τον καθαρίσετε, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνετε 3 φλυτζάνια με νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει επί μισή ώρα περίπου. Στο σερβίρισμα πασπαλίστε με μαϊντανό.

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008

Χόντρος με ντομάτα

Υλικά:
1/2 κιλό χόντρο
1/2 ποτήρι λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 κιλό ντομάτες ή
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αφού βράσουν για ένα τέταρτο ρίχνουμε στην κατσαρόλα 7-8 ποτήρια νερό. Μόλις βράσει το νερί ρίχνουμε τον χόντρο, αλάτι και πιπέρι και τον αφήνουμε να ψηθεί ανακατεύοντας συχνά.

Τηγανίτες Πατάτας

Υλικά:
4 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
3-5 μανιτάρια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μπλέντερ τις μισές πατάτες, μαζί με το κρεμμύδι. Μετά κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια τις πατάτες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Στην αρχή δεν έχουν σχήμα, αλλά όταν τα βγάλουμε από την φωτιά τους δίνουμε εμείς.

Σπανάκι με Μανιτάρια

Υλικά:
500 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
8 μέτρια ντοματάκια κομμένα σε φέτες
10 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε το σκόρδο ανακατώνοντας μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα μανιτάρια και τις ντομάτες και αφήστε τα να βράσουν, ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε το σπανάκι στις ντομάτες και βράστε, ανακατώνοντας για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο αλατοπίπερο.

Αρακάς με Καλαμπόκι Τουρλού

Υλικά:
250 γρ. αρακάς
250 γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
6 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
4-6 μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
2 ντοματοπιπεριές
1 κλωναράκι άνηθο
2 καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3-4 φρέσκιες ντομάτες αλεσμένες στο μπλέντερ ή
μισό πακετάκι πουμαρό
λάδι, αλάτι
πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
Βάζετε σε μία κατσαρόλα δύο δάχτυλα νερό και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν, βάζετε τις αλεσμένες ντομάτες ή το πουμαρό και όλα τα υπόλοιπα συσταστικά. Προσθέστε νερό για να σκεπάζει τα υλικά σας. Ψήστε σε χαμηλή φωτιά, έχοντας το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. Ανακατέψτε καλά. Μόλις δείτε ότι έγιναν οι πατάτες κατεβάστε την κατσαρόλα απ' την φωτιά.

Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

Κρύο Ρόφημα Από Μήλο

Υλικά:
2 μήλα
1/4 φλυτζ. γάλα βρώμης
λίγη κανέλα



Εκτέλεση:
Έχουμε τα μήλα στο ψυγείο για να είναι δροσερά. Μετά τα πλένουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ, έχοντας αφαιρέσει τα κουκούτσια τους. Μετά προσθέτουμε το γάλα βρώμης, και την κανέλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Κις λαχανικών #2


Υλικά:
500 γρ. καλαμποκάλευρο
200 γρ. φυτικό βούτυρο
1/2 ποτ. Χλιαρό Νερό

Για τη γέμιση:
10 Μανιτάρια
5 Κολοκυθάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι άνηθο
2 Πιπεριές Φλωρίνης
Για τη κρέμα:
1 φλυτζ. Κάσιους (άψητα-ανάλατα)
1 φλυτζ. Αμύγδαλα
2 κουτ. Σουσάμι
2 φύλλα βασιλικό
Αλάτι& Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
2-3 κουτ. Νερό

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, λίγο αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μια ελαστική ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα,να ξεκουραστεί. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι να βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, οπότε φτιάχνουμε και τη κρέμα ξηρών καρπών. Ρίχνουμε στο μπλέντερ ένα φλυτζάνι κάσιους και ένα φλυτζάνι αμύγδαλα. Χτυπάμε καλά. Στη σκόνη που δημιουργείται προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και τα δύο φύλλα βασιλικού. Χτυπάμε ακόμα μια φορά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Η κρέμα είναι έτοιμη. Μετά από μισή ώρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε πέντε λεπτά να ξεκουραστεί. Τη τοποθετούμε στο πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση και ανοίγουμε σιγά-σιγά με τα χέρια το φύλλο. Προσέχουμε να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να καλύψει όλο το πάτο της φόρμας και τα πλαινά της. Ρίχνουμε πάνω από το φύλλο τα λαχανικά .Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη κρέμα. Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά. Ο φούρνος δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος. Καλή σας όρεξη!

Μολόχες με πατάτες

Από τον Αγρό στα πιάτα μας..

Υλικά:
1 κιλό μολόχες (μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια)
1/2 ποτήρι λάδι
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
μανιτάρια ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
λεμόνι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μολόχες, τις πλένουμε, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε μία ώρα.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες να βράσουν μαζί με δύο ποτήρια νερό. Αφού βράσουν για 10 λεπτά οι μολόχες προσθέτουμε τις πατάτες χοντροκομμένες και τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί και να πήξει η σάλτσα.

Σουσούκος

Ένα κα τα πλη κτι κό Κυπριακό γλυκό


Υλικά:
10 φλυτζάνια μούστο
10 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
4 κλωναράκια κιούλι (αρμπαρόριζα)
2 κλωναράκια βασιλιτζιά (βασιλικό)
100 αμύγδαλα ή καρύδια

Εκτέλεση:
Πρώτα φουσκώνουμε τα αμύγδαλα σε κρύο νερό. Μόλις μαλακώσουν τα περνούμε σε χοντρή κλωστή με μια χοντρή βελόνα το ένα δίπλα στ' άλλο σε οριζόντια θέση. Τα δένουμε στις δύο άκρες και τ΄αφήνουμε στον ήλιο για δυο-τρεις μέρες να στεγνώσουν. Με εκατό αμύγδαλα μπορούμε να κάνουμε δύο κλωτσές σουσούκο. Όταν στεγνώσουν, τα λύνουμε στις δύο άκρες και τα στερεώνουμε σε ένα ξύλικο κατσουνάρι (ένα αγκυλωτό κλαρί ή σε μια κρεμάστρα).
Μετά φτιάχνουμε τη μουσταλευριά (ππαλουζέ) κι όταν είναι έτοιμος παίρνουμε τις κλωστές με τα αμύγδαλα και τα βουτάμε μέσα. Από μια κρεμάστρα θα κρεμάσουμε τις κλωστές τις περασμένες με τα αμύγδαλα για να στεγνώσουν. Προσοχή, όχι στον ήλιο. Τα αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα περίπου να στεγνώσουν καλά. (Θα το καταλάβουμε με μια απλή δοκιμή. Αγγίζουμε με τα δάκτυλά μας τον σουσούκο κι όταν δεν κολλούν σημαίνει ότι έχει στεγνώσει.) Εντωμεταξύ ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με την μουσταλευριά στη φωτιά και τον αφήνουμε να κοχλάσει και πάλι, ανακατεύοντας τον συνέχεια για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και βουτάμε και πάλι τον σουσούκο στην μουσταλευριά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή τον αφήνουμε πάλι για άλλη μισή ώρα να στεγνώσει κι αν έχουμε κι άλλη μουσταλευριά τον βουτάμε και πάλι για να γίνει όσο "χοντρός" επιθυμούμε. Αφήνουμε για 3 μέρες τον σουσούκο να στεγνώσει καλά. Μετά τον κόβουμε σε κομμάτια και τον διατηρούμε σε στεγνό και σκιερό μέρος ή στην κατάψυξη. Είναι μια γλυκήτατη, θρεπτικότατη και πάρα πολύ υγιεινή λιχουδιά για τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Μπορούμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον σουσούκο σε γυάλινα δοχεία μαζί με σταφίδες, άλλη μια υγιεινή λιχουδιά του χειμώνα.

Πηγή: Κυπρίων Γεύσεις, παραδοσιακά εδέσματα νόστιμα και υγιεινά της Μαρίας Δημητρίου-Συμεωνίδου, εκδόσεις Δρόμων

Πιλάφι με Κουκουνάρια και Αμύγδαλα

Υλικά:
2 φλυτζάνια ρύζι
1/2 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
1/2 φλυτζάνι κουκουνάρια φουσκωμένα σε 1 φλυτζάνι νερό
1 φλυτζανάκι λάδι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι αλάτι
2 1/2 φλυτζάνια νερό ζεστό

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, στραγγίζουμε τα κουκουνάρια από το νερό και τα ρίχνουμε μέσα. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και τέλος το νερό. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και αφήνουμε μέχρις ότου πιει όλο το νερό.

Κυριακή, 18 Μαΐου 2008

Μουσακάς

Υλικά:
1/2 κιλό πατάτες
4 μελιτσάνες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
4 κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
5 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και λιωμένες
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι φρυγανιά
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
1/2 φλυτζάνι κρασί άσπρο ξηρό
λάδι για τηγάνισμα/ αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες σε αρκετό λάδι χωρίς να τα αφήσουμε να ξανθύνουν. Ή για πιο υγιεινό μαγείρεμα, τα βάζουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά στον ατμομάγειρα, ή στον φούρνο μαζί με λίγο νεράκι.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι να μαραθεί με λίγο νερό, προσθέτουμε την ντομάτα, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τον βιολογικό κύβο, το δυόσμο, τον μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά προσθέτοντας και λίγο λάδι. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη φρυγανιά ώστε να σφίξει το μίγμα μας.
Παίρνουμε ένα ταψί λαδωμένο, το πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε στρώσεις από τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε επάνω το μίγμα ντομάτας και βάζουμε ξανά πατάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε ένα μπολ λίγη ντομάτα λιωμένη λίγο λάδι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Περιχύνουμε το μίγμα ντομάτας επάνω στο μουσακά πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου.

Ωμοφαγική "μακαρονάδα"

Υλικά:
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 μέτρια καρότα
1 φρέσκια ντομάτα
1 κλωναράκι άνηθο
1-2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
1-2 κουταλάκια βασιλικός
1-2 κουταλάκια αποξηραμένη ρίγανη και θυμάρι
αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη στην πλάγια εγκοπή ώστε να γίνει λεπτές φετούλες. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά εκτός από τις κόκκινες πιπεριές σε food processor ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε ώστε να έχουμε τη υφή και πυκνότητα που θέλουμε. Κατόπιν προσθέτουμε τις κομμένες πιπεριές και περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από το σπαγγέτι από κολοκυθάκια και τα καρότα.


Βασισμένο στην συνταγή του Vegan Forum

Φακή Μουτζέντρα

Υλικά:
250 γρ. φακές ή 1 1 1/2 φλυτζάνι
4 γλυτζάνια νερό
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί, ν' απορροφήσει όλο το ζουμί και να γίνει σαν πιλάφι.


Η φακή μουτζέντρα είναι πολύ θρεπτική και συνοδεύεται με μαύρες ελιές. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο η μουτζέντρα μας παραπέμπει στην αρχαιότητα όπως υποστηρίζει ο Κύπριος λαογράφος και γλωσσολόγος Κυριάκος Χατζηιωάννου, η λέξη προέρχεται από το "ομόκεντρος" που σημαίνει "συγκεντροτικός"! Καθόλου παράξενη η ερμηνεία όταν σκεφτεί κανείς ότι συγκεντρώνονται τόσα υλικά μαζί. Μην ξεχνάμε ότι το φαγητό αυτό το φτιάχνουν και στην Κρήτη με την ίδια ονομασία, "μουκέντρα".

Πηγή: Κυπρίων Γεύσεις, παραδοσιακά εδέσματα νόστιμα και υγιεινά της Μαρίας Δημητρίου-Συμεωνίδου, εκδόσεις Δρόμων

Γιουβαρλάκια με ρύζι

Υλικά:
1/2 κιλό ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές μαύρο πιπέρι κοπανισμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι καρυ
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
λίγα φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 κουταλιές αλεύρι
1 φλυτζάνι φρυγανιά
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λίγο λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι και το σουρώνουμε. Στη συνέχεια σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά, το μαϊντανό, τη μισή ποσότητα λαδιού και το ρύζι. Τα ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε στροφφυλές μπαλίτσες. Τα βουτάμε στη φρυγανιά και μετά τα τηγανίζουμε.
Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζουμε το καρότο, το σέλινο, το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε το αλεύρι διαλυμένο με λίγο κρύο νερό και τέλος τα γιουβαρλάκια. Αφήνουμε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά.

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008

Farfalle με Λαχανικά στο Φούρνο

Υλικά:
500 γρ. farfalle (φτιογκάκια)
1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστούνια
1/2 κιλό μπρόκολο
τις κορυφές από 1 κιλό σπράγγια φρέσκα (κόβουμε 5-6 πόντους από την κορυφή)
250 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές φυτικό βούτυρο
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό
4 κουτουλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τις κορυφές από τα σπαράγγια και σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε κι αυτά μέχρι να μαλακώσουν, για 8-10 λεπτά. Εν τω μεταξύ κόβουμε το επάνω μέρος του μπρόκολου (τον ανθό) με λίγο κοτσανάκι και το βράζουμε για 2 λεπτά. Βράζουμε τα μακαρόνια 2-3 λεπτά λιγότερο απ' τις οδηγίες βρασμού, τα βουτυρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα τον μαϊντανό. Στρώνουμε το 1/3 από τα ζυμαρικά σε βουτυρωμένο πυρές από πάνω στρώνουμε τα μισά λαχανικά, έπειτα το άλλο 1/3 από τα ζυμαρικά, μετά τα υπόλοιπα λαχανικά και τέλος πάλι ζυμαρικά. Περιχύνουμε με την φυτική κρέμα γάλακτος, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς.

παραλλαγή συνταγής από: http://www.primogusto.gr/bibliosyntagon.asp

Σάββατο, 10 Μαΐου 2008

Μπιφτέκι από φασόλια

Υλικά:
500 γρ. φασόλια ξερα
2 ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό, βασιλικό
1/2 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, κύμινο



Εκτέλεση:
Βάζετε τα φασόλια όλο το βράδυ να φουσκώσουν σε νερό. Την επόμενη μέρα, τα αλέθετε στο μπλέντερ μαζί με ελάχιστο νερό. Αλέθετε επίσης το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον βασιλικό. Ανακατεύεται την ζύμη καλά, μαζί με την τριμμένη φρυγανιά, το αλατοπίπερο και το κύμινο. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα βάζετε στο ταψί σας. Βάλτε λίγο νερό και λίγο λάδι στο ταψί για να καλύπτει τον πάτο του. Σερβίρετε μαζί με παντζάρια σαλάτα και σκορδαλιά.

Στιφάδο με Κεφτέδες

Υλικά:
1 κιλό κιμάς σόγιας
2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, δάφνη
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση:
Βράζουμε την σόγια να βράσει μέχρι να πιει το ζουμί της ή την μουσκεύουμε για μερικές ώρες. Μόλις γίνει, την τσίβουμε (αν χρειάζεται).
Προσθέτουμε στην τριμμένη ντομάτα αλάτι, πιπέρι, λάδι και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά. Ζυμώνουμε τους κεφτέδες, βάζοντας μέσα τους λίγο αλεσμένο κρεμμυδάκι και σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις τους κάνουμε μπάλα τους πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην διαλύουν.
Βάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και από πάνω τους τους κεφτέδες, προσθέτουμε την δάφνη και τα μυροδικά μας, το λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

Κροκέτες από Καρότο και Κολοκυθάκι

Υλικά:
2 μεγάλα καρότα τριμμένα
1 μεγάλο κολοκυθάκι τριμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουτ. κορίανδρος αλεσμένος
1/3 φλυτζανιού φουντούκια τριμμένα
2 κουτ. αλεύρι ολικής αλέσεως
30 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο
2 κουτ. νερό
1 φλυτζάνι ξερό ψωμί τριμμένο
1/3 φλυτζανιού σουσάμι
λάδι για φριτέζα

Εκτέλεση:
Ανακατώστε καλά τα καρότα, το κολοκυθάκι, τα κρεμμυδάκια, τον κορίανδρο, τα φουντούκια, το αλεύρι και το βούτυρο. Χωρίστε το μείγμα σε 10 ίσες μερίδες και πλάστε κροκέτες. Βουτήξτε τες σε λίγο αλεύρι και λίγο νερό. Κυλίστε τες στο σουσάμι και το τριμμένο ψωμί. Βάλτε τις κροκέτες στο ψυγείο για 1 ώρα. Τηγανίστε τες στην φριτέζα μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω.

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008

Φασόλια με μάραθο

Υλικά:
1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
300 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας ή
1/2 κιλό ντομάτες
ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό για μερικές ώρες και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το μάραθο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε και τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και νερό για να καλυφθούν και σιγοβράζουμε να ψηθούν και να δέσει η σάλτσα.

Αχλάδια και Δαμάσκηνα Κομπόστα

Υλικά:
3-4 μέτρια αχλάδια
18-240 γρ. δαμάσκηνα
145 γρ. νερό
145 γρ. άσπρο κρασί
60 γρ. καστανή ζάχαρη
3 κουτ. σούπας στραγγισμένα βερίκοκα τουρσί.

Για το γαρνιρισμα: 1 πορτοκάλι


Εκτέλεση:
Τοποθετείτε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ, προσθέτετε το νερό και το κρασί να τα σκεπάσουν. Τα αφήνετε όλη την νύχτα να μουσκέψουν και μετά τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα τοποθετείτε σε μία κατσαρόλα με τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη και τα βερίκοκα και τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα γαρνίρετε με το πορτοκάλι κομμένο σε φέτες.

Πηγή: Νεώτατη Μαγειρική Ζαχαροπλαστική, εκδόσεις ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ

Σάββατο, 3 Μαΐου 2008

Κουκιά με Αγγινάρες

Υλικά:
1 1/2 κιλό φρέσκα κουκιά
7-8 αγγινάρες
2 φλυτζάνια λάδι
8 φρέσκια κρεμμυδάκια
άνηθο
αλάτι, πιπέρο
3 λεμόνια

Εκτέλεση:
Πλένετε και καθαρίζετε τα κουκιά, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Ζεσταίνετε το λάδι ρίχνετε να μαραθούν μόνο τα κρεμμυδάκια και το άνηθο, μετά ρίχνετε τα κουκιά. Θα ψηθούν σχεδόν μόνο με τον αχνό, γι' αυτό όταν χρειάζεται, θα ρίχνετε λίγο λίγο ζεστό νερό, στο πλάι της κατσαρόλας, όχι πάνω στα κουκιά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τις αγγινάρες και τις κόβετε στα δύο ή στα τέσσερα. Όταν τα κουκιά είναι σχεδόν έτοιμα, παραμερίστε τα λίγο στην άκρη της κατσαρόλας και ρίξτε τις αγγινάρες με το λεμόνι και το αλάτι.

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

Κομπόστα από κυδώνια

Υλικά:
1 κιλό κυδώνια
200 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κιλό νερό
1 κουτ. Της σούπας χυμό λεμονιού



Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε σε κομμάτια και αφαιρείτε την καρδιά. Τα βάζετε μέσα σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τον χυμό του λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει τα κατεβάζετε απ’ τη φωτιά.

Κομπόστα από αχλάδια στον φούρνο

Υλικά:
1 κιλό αχλάδια
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού καστανή μη επεξεργασμένη ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
κρασί κόκκινο γλυκό
αμύγδαλο καβουρδισμένο

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα αχλάδια ολόκληρα, με προσοχή χωρίς να κόψετε τα κοτσάνια τους, τα βάζετε μέσα σε ένα ταψάκι πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με κρασί, ώστε να μισοσκεπαστούν, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού και τα ψήνετε σε σιγανό φούρνο για 2 ½ με 3 ώρες, ώσπου να απορροφήσουν αρκετό σιρόπι και να μαλακώσουν συγχρόνως. Τα σερβίρετε κρύα πασπαλισμένα με αμύγδαλο.

Κομπόστα με ροδάκινα

Υλικά:
1 κιλό ροδάκινα
150 γρ. καστανή ζάχαρη
βανίλια

Εκτέλεση:
Βάζετε τα ροδάκινα σε μία κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με βραστό νερό και τα αφήνετε για 5 λεπτά σκεπασμένα, μετά χύνετε το νερό, τα καθαρίζετε από τη φλούδα, τα κόβετε στα δύο και τους αφαιρείτε τα κουκούτσια. Βράζετε σε μία κατσαρόλα 1 ½ φλυτζάνι νερό και ζάχαρη, ρίχνετε μέσα τα ροδάκινα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά ώσπου να γίνουν. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και τα ανακατεύετε με τη βανίλια.

Κομπόστα από βερίκοκα

Υλικά:
1 κιλό βερίκοκα
2 ποτήρια νερό
4 κουτ. Σούπας καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ανοίγετε τα βερίκοκα και βγάζετε τα κουκούτσια. Βράζετε για μερικά λεπτά τη ζάχαρη με το νερό, ρίχνετε τα βερίκοκα μέσα στο βραστό σιρόπι και τα βράζετε για μερικά λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Τα σερβίρετε κρύα.

Κομπόστα από ξερά δαμάσκηνα

Υλικά:
1 κιλό δαμάσκηνα ξερά
2 φλυτζάνια τσαγιού καστανή μη επεξεργασμένη ζάχαρη
κανέλα ακοπάνιστη, νερό

Εκτέλεση:
Πλένετε τα δαμάσκηνα μέσα σε καυτό νερό, τα βάζετε μέσα σε μια μεγάλη γυάλινη σουπιέρα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό και τα αφήνετε να μαλακώσουν ολόκληρη την νύχτα.
Την επομένη τα ρίχνετε μαζί με το νερό μέσα σε μία κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζετε για 1 τέταρτο της ώρας.

Κομπόστα από κεράσια

Υλικά:
1 κιλό κεράσια
4 κουτ. Σούπας ζάχαρη
3 ποτήρια νερό:

Εκτέλεση:
Πλένετε τα κεράσια, βγάζετε τα κοτσάνια τους, τα ρίχνετε μέσα σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 4-5 λεπτά.

Κομπόστα με μήλα

Υλικά:
1 κιλό μήλα
150 γρ. ζάχαρη
κανέλα για το πασπάλισμα
1 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα μήλα από την φλούδα και τα κουκουτσια και τα κόβετε τα μήλα σε κυβάκια. Βάζετε σε μία κατσαρόλα χλιαρό νερό, περίπου 1 φλυτζάνι, τη ζάχαρη και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση, ώστε να μη λιώσει καλά η ζάχαρη. Ρίχνετε μετά τα μήλα και τα αφήνετε να βράσουν ώσπου να γίνουν. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στο σερβίρισμα μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγη κανέλα (προαιρετικά)