Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008

Χορτόπιτα Χανιώτικη

Υλικά:
1 κιλό χόρτα γιαχνερά *και λίγες τσουκνίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

Για το φύλλο: 1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι, σησάμι

Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούνται άγρια χόρτα γιαχνερά (σταφυλινάκους, αρχατζίκους, κουτσουνάδες, λαγόχορτο, γαλατσίδες, σκούλους, μάραθα, πρασάκια), λίγες τσουκνίδες και σπανάκι. Τα χοντροκόβομε και τα τσιγαρίζομε λίγο με το λάδι και τα κρεμμύδια στο τσικάλι, όπου ρίχνομε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο.
Φτιάχνονε το ζυμάρι και το αφήνομε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Χωρίζομε το ζυμάρι σε 4 μέρη. Ανοίγομε λεπτό φύλλο και στρώνομε στον πυθμένα λαδωμένου ταψιού. Πάνω από το φύλλο απλώνομε μια λεπτή στρώση με τσιγαρισμένα χόρτα.
Απλώνομε κι άλλο φύλλο και από πάνω του άλλη μια στρώση χόρτα. Επαναλαμβάνομε και στην κορυφή βάζομε το τέταρτο φύλλο, αυγώνομε, πασπαλίζομε με σημάσι και φουρνίζομε την πίτα να ψηθεί και να ροδίσει.

Από το υπέροχο βιβλίο, "Κρητική παραδοσιακή Κουζίνα", της Μαρία και του Νίκος Ψιλάκη, εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΩΡ
*ματσάκια από μυρωδικά και ανάμικτα καλλιεργημένα και άγρια χόρτα που θα δώσουν άρωμα σε πίτες, σε μαγειρευτά ή σε σκέτο σπανάκι ονομάζονται «γιαχνερά» και πωλούνται στις λαϊκές

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008

Κεφτέδες Λαχανικών

Για 20 κομμάτια

Υλικά:
180 γρ. κουνουπίδι κομμένο
180 γρ. λάχανο κομμένο
1 μεγάλο κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
1 1/4 φλυτζ. αλεύρι
1 κουτ. γκαράμ μασάλα*
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι κορίανδρος (κόλιανδρος) αλεσμένος
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε σε δόσεις τα λαχανικά στο μπλέντερ. Βγάλτε σε μπολ και αναμείξτε με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Πλάστε 20 κεφτεδάκια.
Γεμίστε ένα γουόκ ή βαθιά κατσαρόλα με λάδι κατά το 1/3 και ζεστάνετε στους 180 βαθμούς (μια μπουκιά ψωμί πρέπει να ροδίζει σε 15 δευτερόλεπτα). Τηγανίστε τους κοφτέδες σε δόσεις περίπου 2 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Στραγγίστε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

*Γκαράμ μασάλα: Ινδικό μείγμα από μπαχαρικά που περιέχει κόλιανδρο, γαρύφαλλο, κανέλλα, κύμινο, κουρκουμά, πιπέρι και πιπερόριζα. Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά της ινδικής κουζίνας και μπορείτε να το βρείτε και συσκευασμένο.

Από το βιβλίο: 45 ασιατικές συνταγές με λαχανικά, εκδόσεις Μαλλιάρης παιδεία

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Πλιγούρι με Φαγόπυρο στην Κατσαρόλα

Υλικά:
2 φλυτζάνια πλιγούρι
2 φλυτζάνια φαγόπυρο
2 μανιτάρια
1 ντοματοπιπεριά
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο)
1 κρεμμύδι
1 καρότο αλεσμένο
άνηθο, αλάτι
πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα συστατικά σε μία κατσαρόλα και τα ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.

Κολοκυθάκια Φρικασέ

Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια μικρά ή
1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι
2 φλυτζ. του καφέ φυτικό βούτυρο
λίγο λάδι
1 κουτ. της σούπας αλεύρι
2 λεμόνια

Για την υποκατάσταση ενός αυγού
Υλικά:
1/3 της κούπας νερό
1 κουτάλι της σούπας λιναρόσπορο (τον βρίσκεται σε βιολογικά καταστήματα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό και το λιναρόσπορο σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιάκαι περίπου σε πέντε λεπτά θα έχουν γίνει σαν τζελ. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν γίνει πολύ πηχτό.Οι λιναρόσποροι δεν χρειάζεται να βγουν από το μίγμα. Το χρησιμοποιούμε κανονικά στη μίξη με τα υπόλοιπα υλικάπου απαιτεί η εκάστοτε συνταγή.


Εκτέλεση:
Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε λίγο από τα δύο μέρη. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε φέτες 3-5 πόντους. Έχουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με λάδι και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Μέτα βάζουμε σε βουτυρο στην κατσαρόλα μας και την βάζουμε στην φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια αν είναι ξερά, αν είναι φρέσκα, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το βούτυρο. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το ανάλογο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Τ' αφήνουμε να βράσουν λίγο. Ύστερα λιώνουμε το αλεύρι και το βάζουμε στην κατσαρόλα ενώ τ' ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.. Όταν ετοιμαστεί το τραβάμε από την φωτιά για να κοπεί η βράση και τ' αυγοκόβουμε. Τ' ανακατεύουμε λίγο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Παραλλαγή:
Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε λίγο από τα δύο μέρη. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε φέτες 3-5 πόντους. Έχουμε στη φωτιά μία κατσαρόλα με λίγο νερό και τα βάζουμε να μαραθούν για λίγο μαζί με τα κρεμμύδια μας ή αν έχουμε ατμομάγειρα τα βάζουμε να "βράσουν" για 5 με 7 λεπτά. Όταν γίνουν τα βάζουμε μαζί με λίγο παραπάνω νερό (αν χρειάζεται), λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τ' αφήνουμε να βράσουν λίγο. Ύστερα πασπαλίζουμε με΄το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα. Όταν ετοιμαστεί το τραβάμε απ' την φωτιά για να κοπεί η βράση και προσθέτουμε το υποκατάστατο του αυγού. Τ' ανακατεύουμε λίγο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2008

Ντομάτες Γεμιστές με Πουρέ

Υλικά:
6 μέτριες ντομάτες
2 μέτρα κρεμμύδια
1/4 φλυτζανιού μαύρη σταφίδα
1/2 φλυτζανιού ρύζι
1/2 φλυτζανιού φαγόπυρο ή πλιγούρι (ανάλογα τι προτιμάτε)
άνηθος, μαϊντανός
αλάτι πιπέρι

Πουρές:
2 βρασμένες πατάτες
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση:
Αφαιρέστε το επάνω μέρος απ' τις ντομάτες και ψιλοκόψτε το. Σωτάρετε με λίγο λάδι το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει ή βάλτε το να μαλακώσει με λίγο νερό. Προσθέστε τη σταφίδα, το ρύζι, το φαγόπυρο ή πλιγούρι και 1 φλυτζάνι νερό και σιφοβράστε τα σκεπασμένα για 10 λεπτά.
Κατεβάστε τα από τη φωτιά, προσθέστε και ανακατέψτε τα με τα μυρωδικά, την ψιλοκομμένη ντομάτα και αλατοπιπερώστε. Γεμίστε με το μείγμα τις ντομάτες και βάλτε από πάνω τον πουρέ. Βάλτε τις ντομα΄τες σε ταψί και προσθέστε λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήστε σε μέτρια χαμηλή θερμοκρασία περίπου για 40 λεπτά, ώσπου να ροδίζουν ελαφρά οι ντομάτες.

Για τον πουρέ:
Πλένετε και βράζετε τις πατάτε ή βάλτε τες στον ατμομάγειρα αν έχετε. Τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε προσθέτοντας το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008

Ωμαφαγική Σαλάτα

Υλικά:
Φαγόπυρο
Πλιγούρι
Άνηθο, αγγουράκια,
πιπεριά κέρατο
χυμό λεμονιού
λάδι, αλάτι



Εκτέλεση:
Βάζετε το φαγόπυτο να μουλιάσει σε ένα μπολ με λίγο νερό. Σε άλλο μπολ βάζετε το πλιγούρι να μουλιάσει. Σουρώνετε, ξεπλένετε. Κόβετε τα αγγουράκια, την πιπεριά και τον άνηθο. Ανακατεύετε μαζί με τον χυμό του μεμονιού, το λάδι και το αλάτι.

Πληροφορίες για το φαγόπυρο:
Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών.
Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)
ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρyνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008)

Ολόκληρο το κείμενο εδώ: http://www.aristonkitchen.gr/news/To-fagopyro/-maurositaro

Αναψυκτικό από χυμό καρότου

Υλικά:
10 καρότα
1 φέτα λεμονιού ή τζίντζερ (πιπερόριζας)

Εκτέλεση:
Αποχυμώνουμε (στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ) τα καρότα και σερβίρουμε με μια φέρα λεμόνι ή ένα κομματάκι τζίντζερ (πιπερόριζας).

Από το καταπληχτικό βιβλίο της Φλώρας Παπαδοπούλου, "Χορτοφαγική Ωμοφαγία"

Κυριακή, 23 Μαρτίου 2008

Πιπεριές Γεμιστές με Ντομάτα και Μανιτάρια

Υλικά:
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά άνηθος ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
8 μανιτάρια ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
4 ντοματοπιπεριές
κάπαρη ψιλοκομμένη, αλάτι, λάδι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε λίγο νερό και βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να μαραθούν. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα μυρωδικά, την κάπαρη, τις ντομάτες και λίγο αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο ακόμη νερό (αν χρειάζεται) και ανακατευοντας καλά. Μετά από 5 λεπτά κατεβάστε την κατσαρόλα απ' την φωτιά, ρίξτε λίγο λάδι και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Κόψτε τις πιπεριές στα δύο και αφαιρέστε τους σπόρους. Αλείψτε τις πιπεριές με λίγο ακόμη λάδι, βάλτε τες στο ταψί, γεμίστε τες με τη γέμιση και ψήστε τες στους 180 με 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008

Παντζαροσαλάτα με Κουνουπίδι

Υλικά:
Κουνουπίδι
Παντζάρια
ντοματοπιπεριά
λάδι, αλάτι, θυμάρι
χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Πλένετε και βράζετε το κουνουπίδι. Πλένετε και κόβετε τα παντζάρια χωρίζοντας τα γουλιά από τα φύλλα. Ξεφλουδίζετε τα γουλιά και τα βράζετε μαζί με τα φύλλα. Μόλις μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με την μύτη ενός πιρουνιού, είναι έτοιμα.
Κόβετε τα βρασμένα παντζάρια και το κουνουπίδι. Πλένετε και ψιλοκόβετε την τοματοπιπεριά, ρίχνετε λίγο λάδι, αλάτι, θυμάρι και χυμό λεμονιού.

Τηγανίτες με Σταφίδες

Υλικά:
2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού ζχαρη
3/4 φλυτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 χαρτάκια βανίλια
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Εκτέλεση:
Ανακατεύετε το αλεύρι με το την πάουντερ, το αλάτι και τις βανίλιες. Πλένετε τις σταφίδες και τις σκουπίζετε. Βάζετε το αλεύρι σε σουπιερίτσα, ρίχνετε τις σταφίδες, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα πηκτό κουρκούτι.
Το χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνει σαν κρέμα και το αφήνετε λίγη ώρα να ξεκουραστεί. Βάζετε στο τηγάνι λάδι να κάψει, παίρνετε από το χυλό κουταλιές και ρίχνετε στο τηγάνι. Αφού τηγανιστούν από τη μια μεριά, γυρίζετε με 2 πιρούνια από την άλλη και αφού πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα, τις βγάζετε, τοποθετείτε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008

Πιλάφι Τουρλού

Υλικά:
3 φλυτζάνια ρύζι
6 κουτ. σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 κρεμμύδια
1 1/2 φλυτζάνι αρακά
6 ντομάτες
μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι φρέσκα φασολάκια

Εκτέλεση:
Πλένετε το ρύζι με κρύο νερό. Το βάζετε σε ανάλογη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με νερό κρύο αλατισμένο και το αφήνετε να βράσει επί 15 λεπτά.
Σ' αυτό το διάστημα, κόβετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα βουρδίζετε στο λάδι(ή τα βάζατε με λίγο νερό για να μαραθούν). Μόλις ροδίσουν (ή μαραθούν), τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος.
Ρίχνετε μέσα το λάδι, τον αρακά και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες από τους σπόρους.*
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά λίγα λεπτά. Προσθέτετε και τα μανιτάρια και αφήστε να βράσουν λίγο ακόμη.
Καθαρίστε τα φασολάκια και βάλτε τα να βράσουν μέχρι ν αμαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Βάζετε το ρύζι σε σουπιέρα, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε. Τα φορμάρετε με τη φόρμα που θέλετε και σερβίρετε το ρύζι ζεστό.

*Τις φλούδες και τους σπόρους απ' τις ντομάτες μπορείτε να τα κρατήσετε για να φτιάξετε άλλες συνταγές. Ντοματοκεφτέδες για παράδειγμα, ή κεφτέδες με διάφορα λαχανικά.

Πηγή: Αυθεντικές Πολίτικες συνταγές της Λωξάντρας (τεύχος 986 Νέα Σειρά 2008) Όλα στην Κατσαρόλα Τηλεθεατής

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008

Ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά:
1/2 φλυτζάνι ρεβύθια αποφλοιωμένα
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμύδια
1-2 φλυτζάνια αλεύρι
άνηθο, δυόσμο
μαϊντανό, αλάτι
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Αφήνετε τα ρεβύθια σε νερό για όλο το βράδυ (αν θέλετε τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο). Τα ρίχνετε στο μίξερ μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε στο μίξερ τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά ή τα ψιλοκόβετε. Πλάθετε το μείγμα, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές αλεύρι*.
Αφήνετε το μείγμα να σφίξει στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Πλάθετε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζετε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε.

*Για καλύτερο ζύμωμα, βάλτε και ελάχιστο νερό στο μείγμα σας.

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008

Κολοκυθάκια και Λαχανικά Στιφάδο

Για 4 άτομα

Υλικά:
2 κρεμμύδια
450 γρ. ντομάτες
1 μεγάλο κολοκύθι
4 μικρές μελιτζάνες
4-5 μανιτάρια ολόκληρα
1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά
1-2 σκελίδες σκόρδου
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις κόβετε στη μέση. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις αφήνετε να στραγγίξουν. Ξύνετε το κολοκύθι και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Αφαιρείτε τους σπόρους από τις μελιτζάνρες, τις κόβετε και αυτές στη μέση και μετά σε κομμάτια. Βγάζετε και από τις πιπεριές τους σπόρους και τις κόβετε σε φέτες.
Σε σιγανή φωτιά τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και το τριμμένο σκόρδο (μπορείτε να το μαράναιτε με λίγο νερό). Προσθέτετε τις ντομάτες, το κολοκύθι τις μελιτζάνες. τα μανιτάρια και την πιπεριά. Τα αλατοπιπερίζετε καλά και τα σιγοβράζετε καλά σκεπασμένα με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Τα σερβίρετε αφού τα πασπαλίσετε με μαϊντανό.

Ρύζι Πιλάφι Αιγυπτιακό

Υλικά:
1/2 κιλό ρύζι
80 γρ. λάδι
νερό
αλάτι
σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το λάδι μέσα σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε λίγο νερό και αλάτι και βράζετε αυτό το μίγμα. Ρίχνετε μέσα το ρύζι καλά πλυμένο και το βράζετε για 10 λεπτά σε ζωηρή φωτιά και 40 λεπτά σε σιγανή. Το σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας και το συνοδεύετε με λαχανικά.

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

λίγο διαφορετικά Γεμιστά



Υλικά:
3 ντοματοπιπεριές
2 μελιτζάνες
2 ντομάτες
3 κολοκυθάκια
1 μεγάλη πατάτα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
8 κουτ. της σούπας ρύζι
8 κουτ. σούπας πλιγούρι
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις τοματοπιπεριές, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Καθαρίζουμε και πλένουμε την πατάτα και την κόβουμε στην μέση. Αφαιρούμε την "ψύχα" της και το εσωτερικό των άλλων λαχανικών μας και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε επίσης τα υπόλοιπα υλικά μας (τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο, πλιγούρι, ρύζι μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι). Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα λαχανικά με το περιεχόμενο του μπολ.
Βάζουμε τα γεμιστά μας στο ταψί και προσθέτουμε νερό και λάδι. Ρίχνουμε και λίγο αλάτοπίπερο. Τα αφήνουμε στο φούρνο για περίπου μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Σάββατο, 1 Μαρτίου 2008

Πράσινα κρεμμύδια τουρσί

Υλικά:
8 φλυτζάνια μικρά κρεμμύδια φρέσκα
4 φλυτζάνια ζάχαρη (προτιμάτε την καστανή)
8 φλυτζάνια ξύδι
5 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι αλάτι
1 κουταλιά σούπας σέλινο

Εκτέλεση:
Φτιάχνετε μία άλμη χρησιμοποιόντας 1 φλυτζάνι αλάτι και 5 φλυτζάνια νερό. Σκεπάζετε με αυτήν τα ακαθάριστα κρεμμύδια και τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι οι φλούδες τους να αφαιρούνται εύκολα. Τα καθαρίζετε μετά από τίς φλούδες και σπεπάζετε τα στραγγισμένα κρεμμύδια με πάγο και νερό για 3 ώρες.
Ακατεύετε τη ζάχαρη και το ξύδι για να φτιάξετε ένα σιρόπι και περιχύνετε το σιρόπι. Στραγγίζετε το παγωμένο νερό από τα κρεμμύδια και περιχύνετε το σιρόπι επάνω τους. Τα ζεσταίνετε λίγο, χωρίς όμως να βράσουν. Τα τοποθετείτε σε ζεστά πήλινα δοχεία.

Κουνουπίδι με μανιτάρια

Εκτέλεση:
1 κιλό κουνουπίδι
200 γρ. μανιτάρια
3 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. σούπας χυμό ντομάτας
2 κρεμμύδια
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε καλά το κουνουπίδι. Αφού το κόψετε σε κομμάτια το τηγανίζετε με λάδι και το βγάζετε. Ύστερα καβουρδίζετε το κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια μικρά, χύνοντας σιγά σιγά το χυμό ντομάτας. Προηγουμένως θα έχετε βράσει τα μανιτάρια. Το ζωμό τους θα τον ρίξετε μέσα στη σάλτσα και θα βάλετε ανάλογη ποσότητα νερού. Μέσα σε αυτή την υγρή μάζα θα βράσουν τα κουνουπίδια, που θα γαρνιρισθούν με τα μανιτάρια.