Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Συνταγή για γάλα δημητριακών

Υλικά:
4 φλυτζάνια ρύζι πλήρες (στρογγυλό)
3 φλυτζάνια ρύζι αποφλοιωμένο
και ένα φλυτζάνι κριθάρι
που μπορείτε να εναλλάσετε από καιρό σε καιρό
με κεχρί και νιφάδες από βρώμη.

Εκτέλεση:
Αφήνετε να μουλιάσουν τα δημητριακά όλο το βράδυ, ή για 24 ώρες εάν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά με ένα κομματάκι φύκι Kombou (προαιρετικά) μέσα σε σε 6 φλυτζάνια νερό (χρησιμοποιείτε το νερό όπου τα μουλιάσατε). Βράζετε περίπου μία ώρα και μισή σε χαμηλή φωτιά (Ανάλογα συμπληρώνετε νερό αν χρειαστεί).

Το φύκι το βάζουμε για να πάρουμε συμπληρωματικά μερικά θρεπτικά συστατικά.

Άλλη μέθοδος:
Μουλιάζετε τα δημητριακά όπως προηγουμένως και τα βράζετε σε 10 φορές περισσότερο νερό με ένα μικρό κομμάτι από φύκι Kombu μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα νερού, σε μέτρια φωτιά.
Όταν το νερό πάρει μια βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει.

Πηγή: Μακροβιοτική, Maria Therese Scozzari, εκδόσεις "Τρόπος Ζωής" Αθήνας 1991

Στο βιβλίο, αναφέρει πως "αυτό το γάλα των δημητριακών είναι κατάλληλο για ένα νεογέννητο ή για ένα βρέφος. Βάζουμε το μείγμα μέσα σ' ένα τουλπάνι και το πιέζουμε για να βγει ο χυμός, ένα είδος γάλατος. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα γλυκαντικό όπως ζάχαρη ακατέργαστη ή μελάσσα που έχει γίνει με ένα τρόπο παραδοσιακό, περίπου μια κουταλίτσα σε ένα μπωλ γάλατος δημητριακών.
Ζεσταίνουμε το μείγμα αφού προσθέσουμε την ζάχαρη, το αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά πριν τη χρήση.
Το γάλα δημητριακών για ένα μωρό πιο μεγάλο, μπορείτε να το περάσετε από έναν αποχυμωτή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και μύλο χειροκίνητο. Μετά προσθέτετε τη ζάχαρη.
Μπορείτε να διατηρήσετε αυτό το γάλα μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο και να το ζεσταίνετε πριν κάθε γεύμα. Πρέπει να εναλλάσετε τα προϊόντα και τις αναλογίες ανάλογα με την ηλικία του βρέφους."
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: