Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Caponata

Γλυκόξινη Σαλάτα με Μελιτζάνες

Υλικά:
750 γρ. μελιτζάνες
500 γρ. κολοκυθάκια
1 βολβός σέλερι μαζί με τα φύλλα του
3 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
750 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
αλάτι
200 ml κόκκινο κρασόξυδο
2 κουτ. κάπαρη ξεβγαλμένη καλά με νερό
2 κουτ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. γλ. ρίγανη ή μαντζουράνα
1 κουτ. φύλλα από από φρέσκο βασιλικό
125 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσια


Εκτέλεση:
Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες (πάχους 2,5 εκ.) και στη συνέχεια κόβετε κάθε φέτα σε κύβους. Κόβετε και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, καθαρίζετε το σέλερι και το κόβετε κι αυτό σε κύβους. Τα φύλλα τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τα κρατάτε στην άκρη.
Στη συνέχεια κόβετε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε μικρά μισοφέγγαρα. Βάζετε σε μία κατσαρόλα λάδι (περίπου ένα εκ. ύψος). Μόλις κάψει καλά ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε τους κύβους του σέλερι και τα κρεμμύδια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, αλατίζετε, προσθέτετε το κρασόξυδο, τη ζάχαρη, την κάπαρη, τα φύλλα απ' το σέλερι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη ή τη μαντζουράνα, τον φρέσκο βασιλικό και τις ελιές. Στο τέλος ρίχνετε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσουν οι ντομάτες και να γίνουν σάλτσα περίπου δηλαδή για 15 με 20 λεπτά.
Βγάζετε την σαλάτα απ' τη φωτιά και θα πρέπει να την σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείτε περίπου για 8 μέρες (λιγότερες μέρες αν ο καιρός είναι ζεστός), η γεύση της βελτιώνεται με τον χρόνο.

Η συνταγή αυτή είναι από τα αγαπημένα πιάτα της Σικελίας. Το "κλειδί" για να πετύχετε αυτή τη σαλάτα είναι να μπορέσετε να "ισορροπήσετε" το γλυκό και το ξινό που δίνουν την ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο πιάτο.
Η φωτογραφία είναι από την σελίδα: http://www.tonilydecker.com/gallery/caponata.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: