Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Σουσούκος

Ένα κα τα πλη κτι κό Κυπριακό γλυκό


Υλικά:
10 φλυτζάνια μούστο
10 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
4 κλωναράκια κιούλι (αρμπαρόριζα)
2 κλωναράκια βασιλιτζιά (βασιλικό)
100 αμύγδαλα ή καρύδια

Εκτέλεση:
Πρώτα φουσκώνουμε τα αμύγδαλα σε κρύο νερό. Μόλις μαλακώσουν τα περνούμε σε χοντρή κλωστή με μια χοντρή βελόνα το ένα δίπλα στ' άλλο σε οριζόντια θέση. Τα δένουμε στις δύο άκρες και τ΄αφήνουμε στον ήλιο για δυο-τρεις μέρες να στεγνώσουν. Με εκατό αμύγδαλα μπορούμε να κάνουμε δύο κλωτσές σουσούκο. Όταν στεγνώσουν, τα λύνουμε στις δύο άκρες και τα στερεώνουμε σε ένα ξύλικο κατσουνάρι (ένα αγκυλωτό κλαρί ή σε μια κρεμάστρα).
Μετά φτιάχνουμε τη μουσταλευριά (ππαλουζέ) κι όταν είναι έτοιμος παίρνουμε τις κλωστές με τα αμύγδαλα και τα βουτάμε μέσα. Από μια κρεμάστρα θα κρεμάσουμε τις κλωστές τις περασμένες με τα αμύγδαλα για να στεγνώσουν. Προσοχή, όχι στον ήλιο. Τα αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα περίπου να στεγνώσουν καλά. (Θα το καταλάβουμε με μια απλή δοκιμή. Αγγίζουμε με τα δάκτυλά μας τον σουσούκο κι όταν δεν κολλούν σημαίνει ότι έχει στεγνώσει.) Εντωμεταξύ ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με την μουσταλευριά στη φωτιά και τον αφήνουμε να κοχλάσει και πάλι, ανακατεύοντας τον συνέχεια για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και βουτάμε και πάλι τον σουσούκο στην μουσταλευριά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή τον αφήνουμε πάλι για άλλη μισή ώρα να στεγνώσει κι αν έχουμε κι άλλη μουσταλευριά τον βουτάμε και πάλι για να γίνει όσο "χοντρός" επιθυμούμε. Αφήνουμε για 3 μέρες τον σουσούκο να στεγνώσει καλά. Μετά τον κόβουμε σε κομμάτια και τον διατηρούμε σε στεγνό και σκιερό μέρος ή στην κατάψυξη. Είναι μια γλυκήτατη, θρεπτικότατη και πάρα πολύ υγιεινή λιχουδιά για τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Μπορούμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον σουσούκο σε γυάλινα δοχεία μαζί με σταφίδες, άλλη μια υγιεινή λιχουδιά του χειμώνα.

Πηγή: Κυπρίων Γεύσεις, παραδοσιακά εδέσματα νόστιμα και υγιεινά της Μαρίας Δημητρίου-Συμεωνίδου, εκδόσεις Δρόμων

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο σούτζουκος, όπως δείχνει και η ονομασία του δεν είναι κυπριακός αλλά μικρασιάτικος. Το γνωστό σoυτσιουκ λοκούμ (sucuk lokum) και βγάζει ωραιότατο και η Θράκη μας.

Ανώνυμος είπε...

Προς προηγούμενο ανώνυμο:
Το σουτζουκ λουκουμ της Θράκης και των Τουρκων ειναι κατι πολυ διαφορετικό απο τον κυπριακό σουσσούκκο.το μόνο κοινό είναι το σχήμα.η υφή και η γευση του δεν εχουν καμία σχέση.μοιαζει πιο πολύ με παλαιωμένη μουσταλευριά.Ενώ το sucuk lokum μοιαζει πιο πολύ με το λουκούμι Γεροσκήπου.

Ανώνυμος είπε...

Κυπριακό είναι το χαλούμι.
ο σουζούκος είναι αυτό που γράφει το wikipedia.
Τέλος

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BA_%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC