Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Κολοκυθάκια Φρικασέ

Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια μικρά ή
1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι
2 φλυτζ. του καφέ φυτικό βούτυρο
λίγο λάδι
1 κουτ. της σούπας αλεύρι
2 λεμόνια

Για την υποκατάσταση ενός αυγού
Υλικά:
1/3 της κούπας νερό
1 κουτάλι της σούπας λιναρόσπορο (τον βρίσκεται σε βιολογικά καταστήματα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό και το λιναρόσπορο σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιάκαι περίπου σε πέντε λεπτά θα έχουν γίνει σαν τζελ. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν γίνει πολύ πηχτό.Οι λιναρόσποροι δεν χρειάζεται να βγουν από το μίγμα. Το χρησιμοποιούμε κανονικά στη μίξη με τα υπόλοιπα υλικάπου απαιτεί η εκάστοτε συνταγή.


Εκτέλεση:
Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε λίγο από τα δύο μέρη. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε φέτες 3-5 πόντους. Έχουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με λάδι και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Μέτα βάζουμε σε βουτυρο στην κατσαρόλα μας και την βάζουμε στην φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια αν είναι ξερά, αν είναι φρέσκα, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το βούτυρο. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το ανάλογο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Τ' αφήνουμε να βράσουν λίγο. Ύστερα λιώνουμε το αλεύρι και το βάζουμε στην κατσαρόλα ενώ τ' ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.. Όταν ετοιμαστεί το τραβάμε από την φωτιά για να κοπεί η βράση και τ' αυγοκόβουμε. Τ' ανακατεύουμε λίγο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Παραλλαγή:
Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε λίγο από τα δύο μέρη. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε φέτες 3-5 πόντους. Έχουμε στη φωτιά μία κατσαρόλα με λίγο νερό και τα βάζουμε να μαραθούν για λίγο μαζί με τα κρεμμύδια μας ή αν έχουμε ατμομάγειρα τα βάζουμε να "βράσουν" για 5 με 7 λεπτά. Όταν γίνουν τα βάζουμε μαζί με λίγο παραπάνω νερό (αν χρειάζεται), λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τ' αφήνουμε να βράσουν λίγο. Ύστερα πασπαλίζουμε με΄το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα. Όταν ετοιμαστεί το τραβάμε απ' την φωτιά για να κοπεί η βράση και προσθέτουμε το υποκατάστατο του αυγού. Τ' ανακατεύουμε λίγο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: