Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Γλυκό Πορτοκάλι

Υλικά:
4 πορτοκάλια χονδρόφλουδα
1 κιλό ζάχαρη (για πιο υγιεινά βάλτε καστανή ζάχαρη)
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
3 βανίλιες σε σκόνη


Εκτέλεση:
Διαλέγετε πορτοκάλια με χονδρή φλούδα. Με ψιλό τρύφτη, ξύνετε την φλούδα, τα πλένετε και τα βάζετε να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα βράζετε τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά (περίπου 1:30 με 2 ώρες), τα βγάζετε κατόπιν και τα βάζετε σε κρύο νερό 8-10 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 2 ώρες. Παίρνετε τότε ένα πορτοκάλι και το κόβετε σε 4 χονδρές φέτες.
Κόβετε κάθε φέτα στα 2, ώστε από κάθε πορτοκάλι να βγουν 8 ισομεγέθη τεμάχια. Με κοφτερό μαχαιράκι ή ψαλικάκι κόβετε τις πέτσες και τοποθετείτε τα τεμάχια σε πιατέλα κατά σειρές με την ψίχα προς τα πάνω. Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και τα αφήνετε να σταθούν 4-5 ώρες ή μια νύχτα. Βάζετε σε καθαρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και τη βρέχετε με το υφρό που έχουν αφήσει τα πορτοκάλια στην πιατέλα.
Ανακατεύετε να διαληθεί και τη βράζετε να γίνει σιρόπι πυκνό. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει, τοποθετείτε μέσα τα πορτοκάλια. Βράζετε σε δυνατή φωτιά και αφού κρυώσει, τοποθετείτε μέσα τα πορτοκάλια. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για να δέσει το γλυκό, ξαφρίζετε, προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και αφου πάρει 1-2 βράσεις κατεβάζετε και ρίχνετε τη βανίλια. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι τα φρούτα με δικό τους άρωμα όπως το πορτοκάλι, η φράουλα δεν χρειάζονται βανίλια