Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Σούσι

Ετοιμασία: 40 λεπτά + 15 λεπτά αναμονή
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Κομμάτια 30

Υλικά:
7 φύλλα νόρι
30 γρ. καρότο σε ραβδάκια
50 γρ. πατάτα σε ραβδάκια
30 γρ. κολοκυθάκι τριμμένο
50 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
40 γρ. γλυκοπατάτα τριμμένη
3 κρεμμυδάκια κομμένα στα 2 εκ.
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 φλυτζάνι κρύο νερό σόδας
λάδι για φριτέζα
2 φλυτζάνια κοντό ρύζι
2 κουταλιές ρυζόξυδο
2 κουταλιές ζάχαρη πάστα ουασάμπι
2 κουταλιές τζίντζερ τουρσί ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε 2 φύλλα νόρι και βάλτε τα σε μπολ. Προσθέστε καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι και γλυκοπατάτα και αναμείξτε.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ρίξτε τη σόδα και αναμείξτε με ξυλάκια ή πιρούνι σε χυλό με μικρούς σβόλους. Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατώστε.
Γεμίστε ένα γουόκ ή βαθιά κατσαρόλα με λάδι κατά 1/3 και ζεστάνετε στους 180 βαθμούς (μια μπουκιά ψωμί πρέπει να ροδίζει σε 15 δευτερόλεπτα).
Ρίξτε 1/4 φλυτζανιού από το μείγμα και τηγανίστε 1-2 λεπτά ώσπου να ροδίσει. Στραγγίστε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και αλατίστε. Επαναλάβετε φτιάχνοντας συνολικά 5 κομμάτια.
Πλύντε καλά το ρύζι και βάλτε το σε κατσαρόλα με 2 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 10 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε σκεπασμένο 15 λεπτά.
Απλώστε το ρύζι σε ταψί. Βάλτε σε κατσαρόλι το ξύδι, τη ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι αλάτι και 1 κουταλιά νερό και ζεστάνετε ανακατώνοντας ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Ραντίστε το ρύζι, ανακατώστε και αφήστε να κρυώσει.
Τοποθετήστε ένα φύλλο νόρι πάνω σε ψάθα ή χαρτί φούρνου με τη στενή πλευρά προς το μέρος σας. Απλώστε 1/2 από το ρύζι στο κάτω μέρος αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. Απλώστε επάνω μια γραμμή πάστα συσάμπι και λίγο τζιντζερ και τυλίξτε σφιχτά σε ρολό με οδηγό το χαρτί. Κόψτε το ρολό στη μέση και κάθε μισό στα τρία (πλύνετε το μαχαίρι ύστερα από κάθε κόψιμο). Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Γλωσσάρι

Νόρι: φύκι της Άπω Ανατολής, διαμορφωμένο σε φύλλο και αποξηραμένο. Χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα ως περιτύλιγμα για ρύζι ή άλλη γέμιση στην παρασκευή σούσι.ο
Ουασάμπι πάστα: από τη φαγώσιμη ρίζα ενός ιαπωνικού φυτού. Είναι καυτερό σαν ρεπάνι. Διατίθεται τριμμένο, σε πάστα ή σκόνη. Χρησιμοποιείται σε σασίμι και σούσι. Γνωστό και ως γιαπωνέζικο ρεπάνι.Ρυζόξυδο και αρωματικό ρυζόξυδο: από ξύδι και εκχύλισμα ρυζιού. Το αρωματικό έχει ζάχαρη και αλάτι. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και μαρινάτες.

Τζίντζερ τουρσί: τζίντζερ συντηρημένο σε άλμη ή ξύδι, χαρακτηριστικό στοιχείο της ιαπωνικής κουζίνας. Έχει έντονη γεύση. Συνοδεύει σούσι και σασίμι. (βλ. επίσης http://xortosyntages.blogspot.com/2008/02/blog-post_16.html )



45 ασιατικές συνταγές με λαχανικά, εκδόσεις Μαλλιάρης παιδεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: