Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Πατατόπιτα

Υλικά
1 κιλό πατάτες
20γρ. βούτυρο
200γρ. τυρί Έμμενταλ, σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά, καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι λιώστε το βούτυρο καί ρίξτε τις πατάτες, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανιστές.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι και βάλτε μέσα εναλλάξ, κατά στρώσεις, τις πατάτες και τις φέτες το τυρί. Αλατίστε, πιπερώστε, πασπαλίστε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και βάλτε την πατατόπιτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο διάζωμα για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Η διατροφική αξία της πατάτας
Οι πατάτες δεν παχαίνουν διόλου και έχουν άδικα κατηγορηθεί στο παρελθόν. Μία μέτρια ψητή ή βραστή πατάτα, έχει μόνο 100 θερμίδες ενώ εμπεριέχει ακόμη πρωτεΐνες σε ποσοστό 2% και κυρίως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Α και C σε ικανές ποσότητες, αλλά και βιταμίνη Β. Είναι επομένως πολίτιμη τροφή, ειδικά για τους υπερτασικούς.

2 σχόλια:

? είπε...

1 κομματι αραγε ποσες θερμιδες εχει?

Φωτιά + Πάγος είπε...

Δυστυχώς δεν ξέρω από θερμίδες. Δεν έτυχε να ασοχληθώ ποτέ μαζί τους.