Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007

Σνίκερντουντλς (Αμερικάνικα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα)

Υλικά:
1 1/3 κούπας αλεύρι
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο
3 κουτ. της σούπας νερό
1/2 κούπα μαργαρίνη


Από πάνω:
3 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα




Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη για το τέλος.Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε μία κούπα ανακατεύουμε το λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μίγμα με το λιναρόσπορο στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνουμε μία ζύμη και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα κυλούμε μέσα στο μίγμα ζάχαρης κανέλας και τα βάζουμε σε χαρτί ψησίματος πάνω σε ταψάκι. Θα βγουν γύρω στα 14-16 μπαλάκια. Μπορείτε να τα ψήσετε έτσι ή να τα πιέσετε ώστε να πάρουν τη μορφή μπισκότου. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 2-4 λεπτά πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Από Βίγκαν Φόρουμ & !Vegan Συνταγές!

Μελαλευριά

Υλικά:
4 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι*
1,5 ποτήρι καρύδια
1 ποτήρι αμύγδαλα
200 γρ. φυτικό βούτυρο
1 ποτήρι αλεύρι
σουσάμι
κανέλα

Εκτέλεση:

Σε κανονική φωτιά βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το μέλι και ανακατεύουμε για λίγη ώρα. Σε άλλη Κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε έως ότου γίνει μείγμα.

Προσθέτουμε έπειτα το μειγμα της 1ης κατσαρόλας στην δεύτερη και ανακατεύουμε γρήγορα. Έχουμε δίπλα μας και μπολάκια στα οποία μοιράζουμε το υλικό μας.
Χτυπάμε τα καρύδια και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε πάνω από το γλυκό μας προσθέτοντας και λίγο σουσάμι με κανέλα.

*Για μία κούπα μέλι :----Μία κούπα μελάσσα ή μία κούπα σιρόπι αγαύης

Γλυκό παρόμοιο με την μουσταλευριά ιδανικό για καιρό νηστείας και για vegans, στην φωτογραφία έβαλα μόνο αμύγδαλο και όχι καρύδι.
Θέλω να ευχαριστήσω, τον Αριστείδη από τον Βόλο που μου είχε δώσει αυτή τη συνταγή πριν από μερικά χρόνια =)

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007

Ντοματόσουπα του χιονιά

Υλικά:
1/2 λ. χυμός ντομάτας
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
6-8 ελιές
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
μερικές σταγόνες ταμπάσκο
βασιλικός, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαντζουράνα
αλάτι και πιπέρι
4 μικρές φέτες άσπρο ψωμί
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας μπράντυ

Εκτέλεση:
Ζεστάνετε 1/2 λύτρο νερό με τον βιολογικό κύβο λαχανικών και μετά προσθέστε το 1/2 λίτρο ντομάτας και ρίξτε μέσα τις ψιλοκομμένες ελιές. Προσθέστε άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά για να πάρει η σούπα μια γεύση.
Κόψτε το άσπρο ψωμί σε κύβους και ροδοκοκκινίστε τους σε καυτό λάδι. Μοιράστε τα τηγανισμένα ψωμάκια σε 4 πιάτα σούπας και ρίχτε στο κάθε πιάτο από 1 κουτ. σούπας ζεσταμένο μπράντυ. Μ' ένα σπίρτο βάλτε φωτιά και σβήστε την ρίχνοντας αχνιστή σούπα.

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2007

Αγκινάρες και πατάτες με άνηθο στο φούρνο

Υλικά:
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
16 καρδιές αγκινάρας, κομμένες στη μέση μαριναρισμένες
1 ρίζα άνηθο, κομμένη σε κύβους
250 γρ. μικρές πατάτες, πλυμένες καλά και κομμένες σε τέταρτα
1 κουτ. της σούπας αλεύρι
Λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. του γλυκού θυμάρι
2 κούπες ζωμό λαχανικών
1/2 λεμόνι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φετούλες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σωτάρουμε. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον άνηθο και τις πατάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά. Ραντίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και τις φέτες λεμονιού.Αφήνουμε να πάρουν βράση, και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε τις φέτες λεμονιού και μαγειρεύουμε για ακόμη 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Μερίδες: 3