Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2007

Ρεβύθια Σιφνέϊκα

Υλικά:
1/2 κιλό ρεβύθια
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλλες
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλυτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι

Eκτέλεση:
Βάζετε τα ρεβύθια στο νερό για μία ώρα με αλάτι
Χύνετε το νερό και ρίχνετε τα ρεβύθια σε πήλινο γαστράκι ή κατσαρολάκι
Προσθέτετε το κρεμμύδι, την δάφνη, το λάδι, αλάτι και πιπέρι
Σκεπάζετε όλα τα υλικά με νερό γύρω στα δύο δάχτυλα πιο πάνω
Φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό με λίγο αλεύρι και νερό
Σκεπάζετε με το καπάκι του το γαστράκι ή το κατσαρολάκι και το σφραγίζετε με το χυλό
Σκεπάζετε το καπάκι με το χυλό με αλουμινόχαρτο
Ψήνετε για 4 ώρες στους 200 C.

Από: http://www.greekmasa.gr/

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2007

Μανιτάρια Γεμιστά στο Φούρνο

Υλικά:
1κιλό μεγάλα Μανιτάρια
1-2 μεγάλα Κρεμμύδια
3 μέτριες ώριμες Ντομάτες
Ανηθο ή Μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας λάδι
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μεγάλα μανιτάρια. Τα πλένουμε καλά και τραβώντας, τους αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα τσιγαριστούν καλά. Προσθέτουμε και τα κοτσάνια ψιλοκομμένα, το άνηθο και τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ανάλογο σκεύος για φούρνο με το κοίλο μέρος προς τα επάνω, τα αλατίζουμε, τα γεμίζουμε με τη γέμιση, τα σκεπάζουμε από πάνω με μια φέτα ντομάτας, τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 30-45 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί , προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Από: http://www.mamakouzina.tv/

Κρεμμυδοκεφτεδες

Υλικά:
1 κιλό Κρεμμύδια τριμμένα
1 κιλό Αλεύρι
1 ματσάκι Δυόσμο ψιλοκομμένο
λάδι για τηγάνισμα
το λευκό μέρος του πράσου (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε το μίγμα με λίγο νερό. Κάνουμε το μίγμα μικρές μπαλίτσες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.

Φρικασέ το χορτοφαγικόν

Υλικά
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 μαρούλι
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
Άνηθο
1 κουτ. σούπας κορν- φλάουρ
Χυμό από 1 λεμόνι
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία
Τι κάνει το καλό φρικασέ; Το φρέσκο χορταρικό του (μαρούλι, σέλινο, πράσο, λάχανο, αντίδια… ό,τι αγαπάς). Τα μυρωδικούλια του, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ο μπόλικος φρέσκος άνηθος και συνήθως, το καλοχτυπημένο αυγολέμονό του. Εμείς στην παρακάτω συνταγή παρουσιάζουμε μία πιο… γαλλική εκδοχή της συνταγής με κρέμα γάλακτος αντί για αυγολέμονο και επιπλέον λαχανικά αντί για κρέας!
Ξεκινάμε, κόβοντας το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες και το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια.
Σ’ ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαραθούν προσθέτουμε και το μαρούλι. Το αφήνουμε ένα λεπτό, να μαλακώσει και βάζουμε στο τηγάνι λίγο νεράκι, την κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, για 20 περίπου λεπτά.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ανακατεύουμε το κορν-φλάουρ με το χυμό λεμονιού και με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε το φαγητό μας στο τηγάνι. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και σερβίρουμε. Καλή μας όρεξη


Από: http://www.nistikoarkoudi.gr/

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2007

Φέτα σαγανάκι με σουσαμένια κρούστα

Yλικά :
250 σκληρή ελληνική φέτα, (κομμένη σε 2 εκατ.-παχιές φέτες )
1 μεγάλο αυγό
2 φλιτζανάκια σουσάμι
4-6 κουτάλ. σούπας ελαιόλαδο
λεμόνι (στο τέλος)

Εκτέλεση :

  • Απλώστε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο
  • Βυθίστε τη φέτα πρώτα στο αυγό
  • Μετά στο σουσάμι, πιέστε στους σπόρους σουσαμιού και στις δύο πλευρές.
  • Θερμάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι
  • Τοποθετήστε μια ή δύο φέτες τυριών στο τηγανι.
  • Μόλις η φέτα αρχίζει να μαλακώνει, και πάρει ένα χρυσό χρώμα, γυριστέ την από την άλλη πλευρά. Επαναλάβετε με την επόμενη φέτα

Από: http://www.greekmasa.gr/

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2007

Ρύζι με πράσα

Υλικά:
250 γρ. ρύζι μακρύκοκο
βούτυρο
4-6 πράσα
1 πιπεριά
ελαιόλαδο
100 γρ. μανιτάρια
μαϊντανός



Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι για 18 λεπτά. Καθαρίζουμε καλά τα πράσα και την πιπεριά, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τσιγαρίζουμε τα πράσα και την πιπεριά μέχρι να μαραθεί και ανακατεύουμε συνεχώς. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ρίχνουμε στα πράσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί για 5 λεπτά και μετά τα αλατοπιπερώνουμε.
Σουρώνουμε το ρύζι, ξεπλένουμε με καυρό νερό και ανακατεύουμε με το βούτυρο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια πιατέλλα και είναι έτοιμο.

Χρώματα και λαχανικά

Υλικά:
2 κόκκινες πιπεριές
2 μικρά κεφάλια μαρούλι
3 καρότα
1 κεφαλάκι κουνουπίδι
1 μικρό μπρόκολο
200 γρ. φρέσκος αρακάς
1 ματσάκι άνηθος, μαϊντανός
κρεμμυδάκια φρέσκα
χυμός από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πιπεριές, τους βγάζουμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε κομματάκια. Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές φέτες, το μαρούλι σε λωρίδες και το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε κλαράκια.
Καθαρίζουμε τον φρέσκο αρακά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα λαχανικά σε αλατόνερο που κοχλάζει και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 10 λεπτά. Κατόπιν, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τα ψιλλοκομένα μυρωδικά. Στο τέλος περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007

Χυλοπίτες Μετσοβίτικες

Υλικά
1/2 κιλό χυλοπίτες Μετσοβίτικες
2 μεγάλα κρεμμύδια
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
χυμό ντομάτας
1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλoιωμένα
Aλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό
θυμάρι
νερό περίπου 1 κιλό


Εκτέλεση:

Σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες μαζί με τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τσιγαρίζουμε κι αυτές για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό- τον χυμό ντομάτας και για το τέλος αφήνουμε τα αποφλoιωμένα ντοματάκια. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτιμήστε την φρέσκια ντομάτα . Το θυμάρι αφήστε το για το τέλος.Καλή επιτυχία.

Από: http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_7_01/01/2006_123454

Κολοκυθανθοί γεμιστοί

Υλικά:
-20 κολοκυθανθοί
-1 1/2 κούπα ρύζι
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-3-4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
-1 κούπα ελαιόλαδο
-χυμό ενός λεμονιού
-αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τους ανθούς με προσοχή για να μην τους τρυπήσετε. Ξεπλένετε και αφηνετε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Ζεσταίνετε λίγο λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το ρύζι. Προσθέστε τη ντομάτα, μαϊντανό, δυόσμο, και ρίχνετε λίγο νερό. Σιγοβράζετε μέχρι να φουσκώσει λίγο το ρύζι και πιει τα υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.Με ένα κουτάλι γεμίζετε έναν έναν τα κολοκυθολούλουδα με το μίγμα και κλείνετε τις άκρες τους. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και προσθέτε και λίγο νερό ώστε να σκεπάζει τους κολοκυθανθούς. Αφήνετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Από το Vegan Forum

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2007

Κόκκινη σάλτσα λαχανικών


Υλικά:
1 κρεμμύδι
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πιπεριά φλωρίνης
άνηθο
δυοσμο ή βασιλικό

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και τα λαχανικά μας για να βράσουν. Βράζουν όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μετά, βάζουμε 1 με 2 κουταλιές συμπυκνωμένο ντοματοπολτό και προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Μόλις γίνουν, ρίχνουμε λίγο λάδι. Σερβίρετε με μερικά κομμάτια φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.

Μανιτάρια γιαχνί

Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα
- 400 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 300 γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
- ½ φλιτζάνι τσαγιού ξύδι*
-2 λιωμένες σκελίδες σκόρδo
- 2 φύλλα δάφνη
-1 κοφτή κουταλιά αλάτι
- 1 κουταλιά γλυκού άσπρο πιπέρι
-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα μαραίνετε το κρεμμύδι με το λάδι για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα στα δύο και ανακατεύετε για 5 ακόμη λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και λίγο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 1 περίπου ώρα προσέχοντας να μην τελειώσει το ζουμί τους.

*Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ξύδι από χυμό λεμονιού.
Από: http://health.in.gr/

Κορμός με χαλβά από ταχίνι

Υλικά
½ κιλό χαλβά από ταχίνι
250 γρ. καρυδόψιχα
250 γρ. γλυκό πορτοκάλι
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. μπισκότα
1 φλ. καφέ λικέρ
50 γρ. βούτυρο


Διαδικασία
Το ταχίνι είναι αλεσμένο σουσαμάκι. Το σουσάμι είναι ο καρπός ενός μονοετούς φυτού, που καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων και στην Ελλάδα νομίζουμε ότι φύτρωσε πάνω στο κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι, διάσημο για τις ευεργετικές ιδιότητες, που έχει το ίδιο και τα παράγωγα προϊόντα του (ταχίνι και σουσαμέλαιο). Γιατί ξέρετε… οι Θράκες είχαν ανακαλύψει την αξία του σουσαμιού, πολύ πριν εφευρεθούν οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι.
Σήμερα, φτιάχνουμε κορμό με χαλβά από ταχίνι - υγιεινό και πολύ νόστιμο! Ξεκινάμε, κόβοντας το χαλβά, τα καρύδια, το γλυκό πορτοκάλι και τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και κυβάκια. Τα ανακατεύουμε όλα σε μια μεγάλη μπασίνα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το λικέρ. Έτσι, δημιουργούμε με τα υλικά που αναμίξαμε μια μάζα που την πλάθουμε σε κορμό. Τυλίγουμε τον κορμό σε λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα.
Μέχρι να κρυώσει, λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν ένα. Καλύπτουμε με τη σοκολάτα ολόκληρη την επιφάνεια του κορμού (αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, βιαστικοί!) και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο, μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Αν θέλουμε, σερβίρουμε τον κορμό με σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι που χρησιμοποιήσαμε ή το γλυκό βύσσινο που μας αρέσει.
Καλή μας όρεξη!


Από: http://www.nistikoarkoudi.gr/

Σύκα λιαστά

Υλικά:
3 κιλά σύκα ώριμα
καρύδια
βασιλικό
μάραθο

Εκτέλεση:
Χαράζουμε τα σύκα στη μέση φροντίζοντας να μην τα κόψουμε εντελώς. Τα πιέζουμε ώστε να πάρουν στενόμακτο σχήμα και τ' αφήνουμε στον ήλιο για περίπου μια εβδομάδα, ώστε να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα τα σύκα ανοιχτά και βάζουμε μέσα ένα δυο μικρά κομμάτια καρύδι. "Κλείνουμε" τα δύκα και τα πιέζουμε, έτσι ώστε κατά κάποιον τρόπο να κολλήσουν μεταξύ τους. Σε κατσαρόλα με νρό βράζουμε το βασιλικό και το μάραθο. Βάζουμε τα σύκα σε σουρωτήρι και τα περιχύνουμε με το αρωματικό μείγμα που έχουμε φτιάξει. Καλύπτουμε τη βάση ενός ταψιού με μάραθο και βασιλικό. Μόλις σταγγίσουν τα σύκα τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 90 λεπτά περίπου.

Ελιές ξυδάτες (τύπου Καλαμών)

Υλικά:
5 κιλά ελιές Καλαμών
Για την άλμη:
5 λίτρα νερό
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
100 γρ. ξύδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τις ελιές σε μεγάλη λεκάνη. Τις ξεπλένουμε καλά και χύνουμε το νερό τους. Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε ξανα στη λεκάνη και προσθέτουμε καθαρό νερό αρκετό για να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε νερό στις ελιές ανά 2-3 μέρες και για διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια αφού ξεπικρίσουν, τις διαλύουμε σε 5 λίτρα νερό και 1/2 κιλό χοντρό αλάτι.
Για την άλμη: Για να δοκιμάζουμε αν η άλμη είναι σε σωστό επίπεδο, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό. Αν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρός μέρος του εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι στο επιθυμητό επίπεδο.
Αφαιρούμε το αυγό, προσέτουμε στην άλμη το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε τις ελιές και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε. Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που χρειάζόμαστε για άμεση κατανάλωση, να τις τοποθετούμε λίγες ημέρες πριν σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2007

Πατατοσαλάτα

Υλικά:
Πατάτες βρασμένες
Ντομάτα-αγγούρι, μαρούλι- λάχανο (ανάλογα την εποχή)
κρεμμύδι
μανιτάρια
ντοματοπιπεριά
άνηθο
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζετε τις πατάτες και τα μανιτάρια. Ψιλοκόβετε όλα τα υλικά σας και ανακατεύετε.

Ρυζοσαλάτα

- 3 κούπες λάχανο
- 2 κούπες λάχανο κόκκινο
- 1 αγγούρι
- 1 πιπεριά
- 2 καρότα
- μία κούπα καλαμπόκι
- μία κούπα κουκουνάρια ή ηλιόσπορους ωμούς
- ένα αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
- ένα πιάτο βρασμένο ρύζι μακρύκοκκο
- νηστίσιμο τυρί σε κύβους (προαιρετικά)

από πάνω σως από μουστάρδα, μπαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο

Από Vegan Forum

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007

Πρασόπιτα

Υλικά:

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
250 γρ. βούτυρο φυτικό
2 κουταλιές λάδι
1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ξερή μαγιά μπίρας
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
4-5 πράσα ψιλοκομμένα
300 γρ. τυρί φέτα
4 αυγά
2 κουταλιές σιμιγδάλι
λίγο αλάτι
λίγο λάδι


Εκτέλεση:

Για τη ζύμη: Σε λεκάνη αδειάζουμε τα 3/4 του αλευριού. Ανοίγουμε στη μέση μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και τη μαγιά μπίρας.
Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να σχηματιστεί μία ομοιόμορφη λεία και απαλή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα κομμάτια, βάζουμε το ένα κομμάτι σε λευρωμένο σκεύος και το σκεπάζουμε. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, αλευρώνοντάς την κάθε τόσο. Μόλις ανοίξουμε το φύλλο, το τοποθετούμε σε ταψί με ανασηκωμένες τις άκρες του και το βουτυρώνουμε.
Για τη γέμιση: Καβουρντίζουμε στο λάδι για 10 πετίπου λεπτά τα πράσα με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα αυγά και το τυρί και αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψή.
Με την υπόλοιπη ζύμη, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε απάνω από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, τη χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι και περιχύνουμε την πίτα με λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2007

Καρυδόπιτα

Υλικά:
3 φύλλα χοντρά για πίτα
1/2 κιλό καρύδια
1/2 κουταλάκι κανέλα
100 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση:
Αλείφουμε το ταψί καλά με βούτυρο. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και ρίχνουμε τα μισά καρύδια τα οποία έχουμε κοπανίσει και ανακατέψει με την κανέλα από πριν. Κατόπιν βάζουμε το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και τίχνουμε τα υπόλοιπα καρύδια από πάνω. Τέλος, σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουμε, χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι: Βράζουμε τα 4 ποτήρια με το νερό και τα 2 με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα προσθέτοντας τις 2 κουταλιές μέλι. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει και την περιχύνουμε με το σιρόπι.

Πεϊνιρλί

Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι
30 γρ. ξερή ή φρέσκια μαγιά
1/2 φλυτζάνι λάδι
αλάτι
νερό


Για τη γέμιση
3 φλυτζάνια τυρί κασέρι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
φρέσκο βούτυρο
ντομάρα
μανιτάρια
πιπεριά



Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, με προσοχή για να μην λασπώσει η ζύμη μας, και συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μία ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε κατόπιν σε μπάλες και τις αφήνουμε να σταθούν και να φουσκώσουν. Στη συνέχεια δίνουμε στις μπάλες σχήμα βαρκούλας, τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και γεμίζουμε μία μία τις βαρκούλες με την γέμιση που θέλουμε και τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλί από το φούρνο, βάζουμε στο καθένα ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο.



Προσοχή: Δεν είναι ανάγκη στην γέμιση να βάλετε όλα τα υλικά που γράφονται. Επιλέξτε την γέμιση που σας αρέσει.