Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2007

Πατάτες αντιναχτές

Υλικά
1 κιλό πατάτες μικρές φρέσκες και λάδι για να τις καλύπτει
2 κουταλιές κόλιαντρο κοπανισμένο
1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις σπάζουμε ελαφρά.
Βάζουμε το λάδι να βράσει καλά και ρίχνουμε τις πατάτες.
Τις αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε το λάδι, προσθέτουμε τον κόλιαντρο και τις σβήνουμε με το κρασί.
Συνεχίζουμε να ψήνουμε τις πατάτες ακόμα 2-3 λεπτά.
Κατά διαστήματα τινάσσουμε την κατσαρόλα για να ανακατεύονται κα­λύτερα οι πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από την Κύπρο. Πηγή: http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=1339&-V=gevseis&w=

Ρυζόγαλο

Υλικά:

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του νερού ρύζι γλασέ
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
φλούδα από λεμόνι1
κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
κανέλα

Εκτέλεση:
Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με λίγο νερό. Αφού πιεί το νερό του, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το γάλα και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να σιγοψήνεται. Όταν αρχίζει το ρύζι και "σκάει" ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ διαλυμένο σε λίγο γάλα και το ανακατεύουμε συνεχίζοντας το βράσιμο, ώσπου να γίνει αραιός χυλός. Σερβίρουμε το ρυζόγαλο σε μπολ και όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με κανέλα.

Από: http://www.gourmed.gr/greek/greek-recipes/show.asp?gid=1&nodeid=17&arid=6605

Σουφικό Ικαρίας

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι αλεύρι
2 ψιλοκομμένες κόκκινες ντομάτες
3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντροκομμένες φέτες, τις τυλίγουμε σε αλεύρι και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις σκεπάζουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σκόρδο και τέλος την τριμμένη φέτα. Βάζουμε το σουφικό στο φούρνο να ψηθεί για 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο.

Σημείωση: Καλό είναι το λάδι του τηγανίσματος να είναι Πυρηνέλαιο είναι από τα λιγότερο επιβλαβή λάδια για τηγάνισμα.

Καλοκαιρινό

Υλικά:
2 μελιτζάνες
4 καρότα
4 μέτρια κολοκυθάκια
4 πιπιεριές
4 ντομάτες
4 πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες και τα τηγανίζουμε όλα εκτός απ τις ντομάτες και τα αφήνουμε για λίγη ώρα. Μετά τα αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε με πατάτες. Βάζουμε από πάνω κατά στρώσεις και τα άλλα λαχανικά, εναλλάξ. Τελειώνουμε με μία στρώση από πατάτες.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και με τυρί και τοποθετούμε το ταψί για 20 λεπτά στον φούρνο να ψηθεί στους 150 βαθμούς.