Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Κυριακή 11 Μαρτίου 2007

Λουκουμάδες

Υλικά:
χλιαρό νερό
500 γρ. αλεύρι
1 κουταλιά μαγιά μπίρας
1 κουταλάκι αλάτι (κοφτό)
κανένα και τριμμένοι ξηροί καρποί για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη (ακατέργαστη)
1 φλυτζάνι μέλι
1 φλυτζάνι νερό



Εκτέλεση:
Σε λεκάνη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός ούτε πηκτός ούτε αραιός. Στη συνέχεια χτυπάμε το χυλό με το μέρι ή με ένα ξύλικο κουτάλι, τον βάζουμε σε ζεστό μέρος και τον σκεπάζουμε με κουβέρτα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν στην επιφάνειά της σχηματιστούν φουσκάλες. Βάζουμε τότε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό λάδι, βράζουμε το χέρι μας με νερό και με ένα κουτάλι βάζουμε στην παλάμη μας ζύμη και την πιέζουμε έτσι που να βγαίνουν κομματάκια ζύμης από το πάνω μέρος του κλειστού χεριού μας. Με ένα βρεγμένο κουταλάκι όβουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να πέσει στο λάδι. Ρίχνουμε 8-10 κομματάκια ζύμης και αφού φουσκώσουν και γίνουν χρυσόξανθα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε κάπου να στραγγίσουν. Βράζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς με σιρόπι και κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: