Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

Κιντέας (Ποντιακή συνταγή)

Από τον αγρό, στα πιάτα μας...


Τα κιντέας είναι είδος τσουκνίδας, που χρησιμοποιούσαν στον Πόντο σε πίτες αντί για σπανάκι. Τα έφτιαχναν χυλό, αλλά τα έτρωγαν και ωμά ως σαλάτα. Επίσης παρασκεύαζαν τσάι από τσουκνίδες, αφέψημα με σημαντικές θεραπνευτικές ιδιότητες.
Υλικά:
1 κιλό κορφούλες από τσουκνίδες
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
1 φλυτζάνι αλεύρι
δυόσμο τριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
λάδι


Εκτέλεση:
Πλένουμε και βράζουμε τις τσουκνίδες (όπως τα χόρτα). Κατόπιν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί τους, αν στον αγρό δεν έχετε μπλέντερ, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε πιέζοντας με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το χυλό σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά και προσθέτουμε το δυόσμο, το σκόρδο και το αλάτι. Βράζουμε το χυλό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Τον σερβίρουμε ζεστό περιχύνοντάς τον με λάδι και το χυμό του λεμονιού. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τσουκνίδα είναι καλή για το στομάχη. Εγώ όταν στο Πανεπηστήμιο έδεινα εξεταστική αλλά τύγχαινε να πάω την προηγούμενη clubbing, έτρωγα ξημερώματα το κιντέας (ας είναι καλά η γιαγιά μου) και πήγαινα για μάθημα.Η μόνη στην παρέα που πέρναγε μαθάματα. Είναι μαγκιά διασκέδαση και εξεταστική!!!!

Φωτιά + Πάγος είπε...

Είναι και νόστιμη συν τοις άλλοις =Ρ και αν βρεις τσουκνίδες, είναι και εύκολη =)