Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2006

Δίαιτα αποτοξινώσεως


Θεραπευτική δίαιτα 15 ημερών

Πρωί – πρωί

Ένα ποτήρι ζεστό (ή σε θερμοκρασία δωματίου) νερό σκέτο. Να πίνετε γουλιά-γουλιά.

Πρόγευμα

(1 με 2 ώρες μετά το νερό)

1 ως 2 μερίδες καρπούζι, ή πεπόνι, ή σύκα, ή σταφύλια, αν είναι καλοκαίρι. Ενώ αν είναι χειμώνας: 2 ως 4 πορτοκάλια, ή μανταρίνια.

Γεύμα

Πρώτα: καρπούζι, ή ροδάκινα, ή πορτοκάλια. Μετά, μιά μερίδα ραδίκια, ή σέσκουλα, ή βλήτα, ή μπρόκολα, ή σινάπια, ή κουνουπίδι, ή κολοκυθάκια, ή φασολάκια (ατμοβρασμένα ή βρασμένα σε νερό, χωρίς αλάτι, ξύδι κλπ., παρά με λάδι και λεμόνι στο πιάτο), ή χορτόσουπα από σέλινο, ντομάτα, κρεμμύδια, πατάτα, μαϊντανό κλπ. Μια καλογινωμένη ντομάτα, ή λίγη μαρουλοσαλάτα. Λιγότερο από 100γρ. σιταρίσιο ψωμί, και στο τέλος πεπόνι, ή σύκα (φρέσκα το καλοκαίρι και ξηρά τον χειμώνα), ή σταφύλια, ή αχλάδια, ή μήλα, ή ροδάκινα, ή κεράσια, ή κορόμηλα, ή σταφίδες με καρύδια, ή πορτοκάλια.


Δείπνο

(3 ώρες προ του ύπνου)

Πρώτα: φρούτο ζουμερό όπως το μεσημέρι. Μετά, λίγο σιταρίσιο ψωμί με ντομάτες, ή σαλάτα από διάφορα πράσινα χόρτα. Στο τέλος φρούτο πάλι.


Κανόνες

Μή τρώτε στην αρχή του γεύματος πεπόνι, αχλάδια, σύκα, σταφίδες ή άλλους ξηρους καρπούς, γιατί αυτά «κόβουν» την όρεξη. Ορεκτικά (για την αρχή του γεύματος) είναι τα πορτοκάλια, το καρπούζι, τα ροδάκινα, οι φράουλες.

Τα καλύτερα πρωϊνά φρούτα είναι: τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια και τα φρέσκα σύκα (τ’ αχλάδια το πρωί φέρνουν βάρος στο στομάχι).

Το βράδυ να μη τρώτε μαγειρευμένη τροφή κατά την αποτοξινωτική κούρα των 15 ημερών.

Μη πίνετε όταν τρώτε και μη τρώτε όταν πίνετε. Δηλαδή ποτέ με το φαί σας να μη πίνετε νερό, παρά μόνο μισή ώρα προ και δύο ώρες μετά, αν διψάτε. Και μη τρώτε απολύτως τίποτε – ούτε ψίχουλο τροφής – μεταξύ των 3 γευμάτων της ημέρας.

Μη κάθεστε στο τραπέζι με «νεύρα», παρά ήρεμα και να μασάτε αρκετά κάθε μπουκιά. Μη συζητάτε ενώ τρώτε. Προσηλώσατε την σκέψη σας στην τροφή για να απολαύσετε τις ουσίες της.

Καλό είναι το ένα πρωί να τρώτε καρπούζι΄ το άλλο πεπόνι΄ το τρίτο σταφύλια΄ το τέταρτο σύκα΄ το πέμπτο πάλι καρπούζι κ.ο.κ. Αυτά αν είναι καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα, να τρώτε κατά τον ίδιο τρόπο τα φρούτα της εποχής (πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ.)

Κατά την 15ήμερο αυτή τακτική να γίνει κάθε μέρα δροσερό πλύσιμο του σώματος και ηλιοθεραπεία, αν είναι εύκολο, αρχίζοντας από 10 λεπτά, με βαθμιαία κατόπιν αύξηση. Καθημερινή γυμναστική, αναλόγως των δυνάμεων του καθενός και βαθιές αναπνοές πρωί, μεσημέρι και βράδυ, από 10-15 τη φορά, μπροστά στο παράθυρο, ή στο μπαλκόνι, στη ταράτσα ή στην αυλή. Να γίνεται και γενική τονωτική εντριβή (μασάζ) κάθε μέρα επί 10-15 λεπτά.

Κλύσμα για το καθάρισμα του παχέος εντέρου – ασχέτως αν ενεργείσθε καθημερινώς ή όχι – κάθε δύο μέρες το πρωί προ του προγεύματος ή το απόγευμα αργά (προ του δείπνου).

Πηγή: Φυσιοθεραπευτική - Δρ. Ηλίας Πέτρου

6 σχόλια:

panagiwta είπε...

καλη μου φαινεται σαν διαιτα, θα την ξεκινησς μετα το Πασχα κ θα σας πω.

Unknown είπε...

kalhspera!!
asxoloume arketa me to thema dieta -diatrofi !!k exo siniditopiisi meta apo arketes dietes pou exo kani sti zoi mou oti to kalitero ine i gimnastiki kai to poli tsai px lipton linea pou den exi ke thermides !! toulaxiston se emena euto ixe ke exi apotelesmata ....xxx

Ευριπίδης Σιούρας είπε...

Αγαπητή μου Μελίνα...
Αν έχεις ασχοληθεί αρκετά με διατροφή και προτείνεις "πολλά τσάγια τύπου lipton linea", θα σου συνιστούσα να ψάχνεσαι λίγο περισσότερο :) Για την γυμναστική έχεις δίκιο αλλά το πολύ τσάι θέλει προσοχή καθώς περιέχει τανίνες οι οποίες δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Προσοχή με την διατροφή και πολύ διάβασμα...

Φιλικά... :)

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα κι εγώ να παραθέσω την άποψη μου,μιας και "ψάχνομαι" όλα τα χρόνια μου με τη Διατροφή με δ κεφαλαίο.Η δίαιτα αποτοξινώσεως που περιγράφεται δεν έχει να κάνει με απώλεια βάρους αλλά με απώλεια τοξινών.Πολλοί άνθρωποι συγχέουν αυτά τα δύο εντελώς "αδειασματα" του οργανισμού.Άλλο αδειάζω από περιττά κιλά και μένουν όλα τα άχρηστα απόβλητα μέσα,κι άλλο αδειάζω από τις τοξίνες,με αποτέλεσμα να λάμπω,να προφυλαχθώ από ασθένειες,αφού και το ανοσοποιητικό οφελείται-κατά κύριο λόγο-να χάσω υγρά που συσσωρεύονται,να νιώσω γενική ευεξία,να κάνω ένα γενικό σέρβις στον κινητήρα και όλα τα λειτουργικά μέρη του οργανισμού!!!Λοιπόν η γνώμη μου είναι να δοκιμάσετε όσοι διαβάσετε αυτή τη δίαιτα ΜΟΝΟ για να ωφεληθεί ο οργανισμός σας!!!Και προσωπική μου άποψη είναι να την κάνουμε τις εποχές που αφήνουμε μια εποχή για άλλη,δλδ.άνοιξη και φθινόπωρο.Είναι μιας πρώτης τάξεως προετοιμασία του οργανισμού να υποδεχθεί την επόμενη εποχή γεμάτοι ενέργεια και πραγματική λάμψη!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό. Να και κάτι που δεν ήξερα. Ας το διαβάσουν καλά όσες και όσοι προσέχουν την διατροφή τους και προσέχουν το σώμα τους και πόσο μάλλον αυτοί που κυνηγούν το ιδανικό βάρος .είμαι και εγώ μια απ αυτές πάντως...

maria είπε...

Το κλύσμα είναι πολύ καλό για αποτοξίνωση. Να προτιμάτε τα κλύσματα με χλιαρό νερό και όχι τα φαρμακευτικά. Αν θέλετε κάτι πιο αποτελεσματικό μπορείτε ν ακανετε κλύσμα με καφέ
http://www.dromostherapeia.gr/enallaktika-themata/hrisimopoieiste-klisma-kafe-gia-apotoxinosi.html